Η Σελήνη είναι 100 εκατ. χρόνια νεότερη

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια νεότερη είναι η Σελήνη από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, καθώς μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι ο δορυφόρος της Γης έχει ηλικία 4,4 έως 4,45 δισεκατομμυρίων ετών και όχι 4,56 δισεκατομμυρίων.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Κάρλσον του Ινστιτούτου Επιστήμης Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, ανέλυσαν σεληνιακά πετρώματα και ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα σε συνέδριο στο Λονδίνο, που διοργάνωσε η Βασιλική Εταιρία επιστημών

της Βρετανίας με θέμα «Η προέλευση της Σελήνης».

Σύμφωνα με την κυρίαρχη επιστημονική θεωρία, το φεγγάρι δημιουργήθηκε όταν ένα άλλο μεγάλο ουράνιο σώμα, στο μέγεθος τουλάχιστον του Άρη, έπεσε πάνω στη Γη και από την πρόσκρουση εκτινάχθηκαν στο διάστημα τεράστιες ποσότητες ύλης, που σταδιακά και υπό την πίεση της βαρύτητας σχημάτισαν τον δορυφόρο του πλανήτη μας.

Το ηλιακό μας σύστημα σχηματίστηκε πριν από 4,56 δισεκατομμύρια χρόνια. Η ακριβής χρονολόγηση των πλανητών και δορυφόρων είναι δύσκολη, αλλά βελτιώνεται σταδιακά, όσο βελτιώνεται η σχετική τεχνολογία. Όπως είπε ο Κάρλσον, στη Γη έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι η επιφάνειά της είχε λιώσει πριν από περίπου 4,45 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν κατά πάσα πιθανότητα είχε συμβεί η καταστροφική πρόσκρουση που «γέννησε» το φεγγάρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα