Η συστηματική καθαριότητα διευκολύνει το...Αλτσχάιμερ!

10:05 5/9/2013 - Πηγή: NewsBomb

Η βελτίωση της υγιεινής στην καθημερινή ζωή θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο στις ανεπτυγμένες χώρες, όμως μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η καθαριότητα και ο συστηματικός «πόλεμος» κατά των μικροβίων μπορεί να έχουν μια απρόσμενη παρενέργεια: να διευκολύνουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Μόλι Φοξ του Τμήματος

Βιολογικής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Evolution, Medicine and Public Health" (το οποίο προσεγγίζει τα θέματα δημόσιας υγείας από εξελικτική σκοπιά), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», αναφέρουν ότι η ολοένα και πιο μειωμένη έκθεση των ανθρώπων στους παθογόνους μικροοργανισμούς μπορεί όχι μόνο να αναστείλει την ανάπτυξη ζωτικών τμημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά σχετίζεται και με τον αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη συχνότητα των περιστατικών της νόσου με την ποικιλία των μικροβίων σε 192 χώρες. Το βασικό συμπέρασμά τους ήταν ότι το διαφορετικό επίπεδο υγιεινής μπορεί να εξηγήσει το ένα τρίτο (ποσοστό 33%) των διαφορών στη συχνότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ από χώρα σε χώρα. Οι πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν επίσης καλύτερες συνθήκες υγιεινής και οι κάτοικοί τους εκτίθενται σε λιγότερα μικρόβια, είναι αυτές όπου εμφανίζονται και τα περισσότερα περιστατικά της πάθησης. Όσο πιο αστικοποιημένη είναι μια χώρα, τόσο συχνότερα φαίνεται να εμφανίζεται η συγκεκριμένη νόσος.

Η λεγόμενη «υπόθεση της υγιεινής» έχει προταθεί εδώ και μερικά χρόνια για να εξηγήσει το παράδοξο των σύγχρονων κοινωνιών, οι οποίες όχι μόνο δεν μπορούν να απαλλαχθούν από διάφορες ασθένειες, αλλά νέες έρχονται να αντικαταστήσουν τις παλαιές. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι η έκθεση σε «καλά» και «κακά» μικρόβια είναι αναγκαία για να λειτουργούν σωστά οι άμυνες του ανθρωπίνου οργανισμού. Όσο μια κοινωνία γίνεται πιο καθαρή, τόσο λιγοστεύει η επαφή με τα μικρόβια και, τελικά, εξασθενεί ή αποσυντονίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι εν μέρει και η νόσος Αλτσχάιμερ οφείλεται σε μια τέτοια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο στρέφεται εναντίον του σώματος. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν, είναι δύσκολο η νόσος να αποδοθεί σε μια μόνο αιτία, καθώς διάφοροι άλλοι παράγοντες φαίνεται να εμπλέκονται, όπως η διατροφή, το μορφωτικό επίπεδο, η σωματική άσκηση, η γενικότερη υγεία κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα