Ιχθυοκαλλιέργειες: Σε κρίσιμη καμπή μετά την αναδιάρθρωση

Μια μεγάλη πρόκληση αντιμετωπίζει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας την επομένη της αναδιάρθρωσής του από τις τράπεζες. Ενας κλάδος που βρέθηκε…

Σήμερα με 65 εταιρείες 10.000 εργαζόμενους 800 εκατ. ευρώ τζίρο, ο οποίος προέρχεται κατά 80% από εξαγωγές αποτελεί από τους πλέον σημαντικούς επιχειρηματικούς κλάδους με μεγάλες προοπτικές. Σύμφωνα με τη μελέτη της Mc Kinsey με επέκταση και σε άλλα είδη και ενίσχυση των εξαγωγών ο κλάδος θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει το δυναμικό του.

«Η ιχθυοκαλλιέργεια υπήρξε θύμα της

μεγάλης επιτυχίας της καθώς οδήγησε σε άσκοπο ανταγωνισμό και μείωση των τιμών» σημείωσε χθες ο κ. Κ. Χατζηδάκις κατά την παρουσίαση του λευκώματος της Σελόντα, της πρώτης εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία του δυναμικού αυτού κλάδου.

Το ζητούμενο επίσης τόνισε, «τώρα που ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση της Σελόντα και θα προχωρήσει και για τις υπόλοιπες εταιρείες είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα».

Σήμερα η Σελόντα βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο εξελίξεων. Είναι κοντά στη συγχώνευση η «Σελόντα» με τη «Δίας», με τη συμφωνία να προβλέπει σε πρώτη φάση τη μεταβίβαση παγίων της δεύτερης στην πρώτη, προκειμένου στη συνέχεια η «Σελόντα» να απορροφήσει τη «Δίας». Το σχέδιο αυτό φέρεται να έχουν συμφωνήσει οι πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου από τη μία να διασωθεί έστω ένα τμήμα της «Δίας» και να μην οδηγηθεί σε πλήρη απαξίωση και πτώχευση η εταιρεία και από την άλλη να ενισχυθεί η «Σελόντα», έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές.

Στις 28 Απριλίου, στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Δίας» θα παρουσιαστούν οι συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες και τους πιστωτές της εταιρείας, με σκοπό την επικύρωση άμεσης συμφωνίας εξυγίανσης.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν το 0,2% του ΑΕΠ αλλά οι εξαγωγές του αποτελούν το 12% των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα. Και σήμερα μετά την αναδιάρθρωσή του το μεγάλο στοίχημα είναι η ανεύρεση επενδυτή, ώστε να συνεχιστεί η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση των εξαγωγών του.

Μ. Πρωτονοταρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα