Ήταν τρεις νύχτες σκαρφαλωμένος σε γερανό για να δει το γιο του

Ένας διαζευγμένος πατέρας, στον οποίο δεν επιτρέπεται να δει τον γιο του, πέρασε και τρίτη νύχτα χτες το βράδυ σκαρφαλωμένος στην κορυφή ενός τεράστιου γερανού σε ένα εγκαταλελειμμένο ναυπηγείο στο λιμάνι της Νάντης στη δυτική Γαλλία, διαμαρτυρόμενος για την αφαίρεση του δικαιώματός του να επισκέπτεται το παιδί του.


Ο 42χρονος Σερζ Σαρνέ, άνεργος τεχνικός υπολογιστών, δηλώνει ότι δεν έχει δει τον γιο του για δύο χρόνια από το 2011, όταν έχασε τα δικαιώματα επίσκεψης μετά την καταδίκη του για αρπαγή ανηλίκου επειδή

είχε πάρει μαζί του τον γιο του για δύο μήνες χωρίς την συγκατάθεση της μητέρας. "Ο Μπενουά, δύο χρόνια χωρίς πατέρα", αναφέρει σε πανό πάνω στον γερανό.

Ο Σαρνέ, ο οποίος σκαρφάλωσε την Παρασκευή το πρωί στον γερανό για να προσελκύσει την προσοχή στην υπόθεσή του, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προτίθεται να κατέβει έπειτα από συνάντηση που θα γίνει αργότερα σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) ανάμεσα στην υπουργό Δικαιοσύνης και ενώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πατέρων.

"Θα κατέβω μετά την συνάντηση της κας (Κριστιάν) Τομπιρά με τις ενώσεις" υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πατέρων, δεσμεύτηκε και πρόσθεσε: "Εκτός απροόπτου για άλλους λόγους".

Για τη διαμαρτυρία του αυτή ο Σαρνέ επέλεξε το λιμάνι της Νάντης, της πόλης αυτής στη δυτική Γαλλία στην οποία ήταν δήμαρχος ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό.
Ο Σαρνέ, στον οποίο η αστυνομία παρέχει νερό και τροφή τις ημέρες που βρίσκεται πάνω στον γερανό, έχει γράψει στην κορυφή του το σύνθημα "σώστε τα παιδιά από την δικαιοσύνη" και έχει σχεδιάσει μια καρδιά.

Δεκάδες διαζευγμένοι πατέρες πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάτω από τον γερανό, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Σαρνέ. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν το γαλλικό δικαστικό σύστημα ότι παραβλέπει τα δικαιώματα των πατέρων.

Χθες οι γαλλικές αρχές επανέλαβαν την πρότασή τους προς τον Σαρνέ ότι μπορεί να καταθέσει γρήγορα "μια προσφυγή εξπρές στο δικαστήριο για την επανεξέταση της κατάστασής του".

Σήμερα ο Σαρνέ δήλωσε ότι θέλει "να επικοινωνήσει" με τον δικηγόρο του, "να εξετάσει τις προτάσεις" που του έγιναν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει εμπιστοσύνη "στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και στους δικαστές" και πρόσθεσε: "Δεν έχω μετανιώσει καθόλου" που πήρα μαζί μου τον γιο μου "πέρυσι για δύο μήνες στην Αρντές, γιατί στην αντίθετη περίπτωση δεν θα τον είχα δει".

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο, η οποία αποκαλύπτει μια σειρά από σοβαρά γεγονότα που αποδίδονται στον πατέρα, η δικηγόρος της μητέρας του παιδιού, το οποίο γεννήθηκε το 2006, αναφέρει δύο περιστατικά αρπαγής ανηλίκου --τη μία φορά για 15 ημέρες το 2010 και την δεύτερη για δυόμισι μήνες το 2011--, όπως και απειλητικές δηλώσεις του Σαρνέ απέναντι στην μητέρα του γιου του.

Σύμφωνα με την ίδια, μετά τα δύο αυτά περιστατικά, "το εφετείο της Ρεν (στη δυτική Γαλλία) ανέστειλε τα δικαιώματα επίσκεψης του πατέρα".

Την ώρα που ένας αριθμός χωρών τείνει να εμπιστεύεται μετά το διαζύγιο τα παιδιά στην μητέρα, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πατέρες τους οδηγεί όλο και περισσότερο σε θεαματικές ενέργειες για την προσέλκυση της προσοχής της κοινής γνώμης ή ακόμη και σε πράξεις απελπισίας.

Στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια, τρεις Γάλλοι πατέρες αυτοκτόνησαν σε διάστημα μερικών μηνών επειδή οι Γιαπωνέζες πρώην σύζυγοί τους τούς είχαν αποκόψει τελείως από τα παιδιά τους.

Η κατάσταση αυτή είναι κάτι το συνηθισμένο για τους δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες πατέρες στην Ιαπωνία, όπου η συνεπιμέλεια δεν υφίσταται και στο 90% των χωρισμών η κηδεμονία των παιδιών δίδεται στην μητέρα, το οποίο καταδικάζει τους πατέρες να μην τα βλέπουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα