Καμπανάκι επιστημόνων για το «αντιεμβολιαστικό κίνημα»

Την έντονη ανησυχία των γονέων αλλά και των παιδιάτρων έχει πυροδοτήσει το «αντιεμβολιαστικό κίνημα» που έχει κάνει την εμφάνισή του…

Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι πολλοί γονείς παρασύρονται από αναξιόπιστες και αμφιβόλου προέλευσης έρευνες, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, παίρνοντας το ρίσκο να αφήσουν ακάλυπτα από εμβολιασμό τα παιδιά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, αλλά και τη δημόσια υγεία γενικότερα.

Πολλοί παιδίατροι διαπιστώνουν, πλέον, καθημερινά ότι οι γονείς ενδίδουν σε προτροπές διαδικτυακών ομάδων, που τους καλούν να σταματήσουν

τον εμβολιασμό των παιδιών τους, αγνοώντας την αναγκαιότητά του.

Την αύξηση των γονιών που αμφισβητούν τη χρησιμότητα αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων επιβεβαιώνει έρευνα που εκπονήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας το 2012 με τίτλο «Εθνική Μελέτη Κατάστασης Εμβολιασμού των Παιδιών» (ΕΣΔΥ).

Σύμφωνα με τον καθηγητή της ΕΣΔΥ, στον τομέα του Παιδιού, Τάκη Παναγιωτόπουλο, «το ένα τρίτο των γονιών τηρούσαν επιφυλακτική στάση. Αυτό ήταν συνέπεια της μεγάλης συζήτησης για το εμβόλιο της πανδημικής γρίπης του 2009. Το αντίστοιχο ποσοστό που είχαμε καταγράψει στην αντίστοιχη έρευνα του 2006 δεν ξεπερνούσε το 20%».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει ότι «οι μισοί από τους γονείς που ερωτήθηκαν, είπαν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση για τα εμβόλια».

Ένα άλλο σοβαρό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα, είναι η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των παιδιών που έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου MMR για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Μόνο το 83% εμβολιάστηκε, την ώρα που το επιθυμητό ποσοστό κάλυψης φτάνει το 95%.

«Η ανεπαρκής κάλυψη με δύο δόσεις εμβολίου MMR είναι σοβαρό ζήτημα», αναφέρεται στην έκθεση. Το MMR δέχεται εδώ και χρόνια τα πυρά του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» λόγω χαλκευμένων -όπως αποδείχτηκε- ερευνών, που το συνέδεσαν με την εμφάνιση αυτισμού.

Το θέμα του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, στην οποία αναζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας, Νίκο Μυριοκεφαλιτάκη, «φαίνεται ότι το πρόβλημα διογκώνεται. Για το λόγο αυτό αναζητούμε τους τρόπους με τους οποίους θα το αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς, υπάρχει δαιμονοποίηση των εμβολίων. Πρέπει να γίνει σαφές ότι, όσοι καταφεύγουν στην ευκολία του αντιεμβολιασμού, το κάνουν εκ του ασφαλούς, γιατί προστατεύονται από την ανοσία του γενικού πληθυσμού».

Όλα τα νέα για την ΥΓΕΙΑ στο www.onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα