«Σαρώνει» ο χιονιάς - Διακοπές ρεύματος και προβλήματα στους δρόμους

07:45 1/1/2015 - Πηγή: NewsBomb
Σε κλοιό κακοκαιρίας παραμένει μεγάλο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται από τους οδηγούς, καθώς σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου έχει ήδη δημιουργηθεί παγετός.

Πολλά χωριά της Βόρειας Ελλάδας, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, όπου η κυκλοφορία πραγματοποιείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 255 κλήσεις

στην Αττική για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων από αυλές και δρόμους.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Από τον Πειραιά πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια προς τον Αίγινα, με πλοία κλειστού τύπου. Κανονικά γίνονται και τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνα.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Βόλος - Σποράδες, Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα, Ρίο - Αντίρριο ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα -Πρίνου, Κεραμωτή - Θάσος και Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα και Κυλλήνη - Κεφαλλονιά - Ζάκυνθος.

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σε Ιωάννινα, Χανιά, Μυτιλήνη και περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στις τρεις περιοχές εκτός Αττικής οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν βλάβες και στο δίκτυο μέσης τάσης, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα εκτεταμένες περιοχές.

Η λειτουργία του δικτύου μέσης τάσης έχει αποκατασταθεί, παραμένουν, ωστόσο, χωρίς ρεύμα οικισμοί και χωριά λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση, οι οποίες αποκαθίστανται σταδιακά από τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ.

Για τη βλάβη στο Πόρτο Γερμενό, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ζητήσει τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να προσεγγίσουν τα συνεργεία των τεχνικών τα σημεία όπου έχουν πέσει κολώνες.

Δεκάδες μεμονωμένα προβλήματα εντοπίζονται και σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής, που αποκαθίστανται σταδιακά.

Πλημμύρισαν τα Χανιά

Σοβαρά προβλήματα, με πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα, κυρίως υπόγεια, καταπτώσεις και κατολισθήσεις σε δεκάδες σημεία της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και εγκλωβισμούς οδηγών στα οχήματά τους προκάλεσε η κακοκαιρία στα Χανιά, με τα φαινόμενα να είναι εντονότατα από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (01/01/2015) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δρόμοι στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου ακόμα και μεγάλα τμήματα της Εθνικής Οδού μετατράπηκαν σε ποτάμια με αποτέλεσμα η αστυνομία να απαγορεύει την διέλευση από πολλά σημεία, ενώ από διάφορα σημεία των Χανίων η Πυροσβεστική προχώρησε στον απεγκλωβισμό 35 ατόμων.

Η Πυροσβεστική πραγματοποίησε ολονύκτια επιχείρηση στο χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα, μέρος του οποίου κατακλύστηκε από νερά, υπό τον φόβο να υπάρξει γενικό μπλακ- άουτ στην ηλεκτροδότηση, ωστόσο στις περιοχές του Πλατανιά, του Μάλεμε, των Βουκολιών και του Κολυμβαρίου έπεσαν στύλοι της επιχείρησης με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Στην περιοχή Λιβάδια των Χανίων πλημμύρισαν σπίτια και βιοτεχνίες, ενώ η Πυροσβεστική έκανε άντληση υδάτων από ξενοδοχεία και σπίτια σε Πλατανιά, Μόδι και Γεράνι. Ακόμα, πλημμύρισαν περισσότερα από δέκα υπόγεια, κυρίως αποθήκες, σε Κολυμπάρι και Μινωθιανά, ενώ μέχρι και το πρωί όταν και υποχώρησαν τα νερά είχαν αποκοπεί κυκλοφοριακά τα χωριά Ξαμουδοχώρι, Κυπάρισσος, Λουτράκι, Μανωλιόπουλο.

Προβλήματα υπήρξαν και στα ορεινά λόγω των καταπτώσεων βράχων, ενώ από τα χιόνια έκλεισε και ο δρόμος προς τον Ομαλό.

Την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών ζητούν οι πληγέντες από την κακοκαιρία δήμοι, ενώ ήδη από την Περιφέρεια συστάθηκε επιτροπή για την ακριβή αποτίμηση των ζημιών τόσο σε υποδομές όσο και σε περιουσίες ιδιωτών.

Σοβαρά προβλήματα και στη Μαγνησία

Στο Βόλο και όλη τη Μαγνησία, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς το χιόνι φτάνει σε ύψος το μισό μέτρο, ακόμα και μέσα στην πόλη.

Το χιόνι έχει φτάσει στο λιμάνι, ενώ ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις μετακινήσεις τους και έχει επίσης ζητήσει την συνδρομή του στρατού. Στα ορεινά του Πηλίου, το ύψος του χιονιού φτάνει τα δύο μέτρα!

Οκτώ χωριά αποκλεισμένα στην Εύβοια

Οκτώ είναι τα αποκλεισμένα χωριά στην Εύβοια.

Πρόκειται για τα χωριά, Παγώντας, Μαρκάτος, Στρόπωνες, Λάμαρη, Μετόχι, Καμπιά, Λυμνιώνας και Πολύλοφος.

Ο καιρός το επόμενο διήμερο

Για την Πρωτοχρονιά, η ΕΜΥ προβλέπει χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική χώρα, όπου τις πρωινές ώρες πιθανώς να είναι ισχυρές. Βόρειοι άνεμοι 9 με 10 μποφόρ στο Αιγαίο με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία από -16 έως -3 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία και από -10 έως 2 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα. Στο Ιόνιο και τα δυτικά από 0 έως 9 βαθμούς (στην Ήπειρο 4-5 βαθμούς χαμηλότερη).

Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλία από -8 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από -2 έως 4 και στα νότια από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αρχικά νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία: από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός στα δυτικά και τα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και στα νοτιότερα και παραθαλάσσια τμήματα βροχές ή χιονόνερο. Βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, παγετός κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ο οποίος κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Keywords
Τυχαία Θέματα