Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την πρόσφατη καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το σύμφωνο συμβίωσης και να συμπεριλάβει σε αυτό και τα ομόφυλα ζευγάρια, υπογράμμισαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

«Η

ελληνική κυβέρνηση οφείλει, εκτός από την αποζημίωση των ομόφυλων ζευγαριών που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να αλλάξει τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης, γιατί κινδυνεύει ως και με αποπομπή από το Συμβούλιο της Ευρώπης», εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Βαγγέλης Μάλλιος, ο οποίος εκπροσώπησε νομικά μαζί με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο τα τέσσερα ομόφυλα ζευγάρια που προσέφυγαν κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Όλοι έχουμε τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα. Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να παρέμβει ρυθμιστικά και να μην αρνείται ένα θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, το δικαίωμα να διαμορφώσουν οι ίδιοι την κοινή τους ζωή», πρόσθεσε ο κ. Μάλλιος. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητά, επίσης, τη ρητή αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται, ακριβώς όπως μπορούν και τα ετερόφυλα ζευγάρια και του δικαιώματος υιοθεσίας, μια και η ποιότητα και αξία μιας οικογένειας και ενός γονέα δεν σχετίζονται με τη σεξουαλική ταυτότητα, αλλά ορίζονται από την αγάπη, την αυτοθυσία, τη φροντίδα και την υπευθυνότητα. Υπέρ του διευρυμένου συμφώνου συμβίωσης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, και της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου και την τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό τα ομόφυλα ζευγάρια και να υπάρχουν ασφαλιστικά, κληρονομικά, οικονομικά, περιουσιακά και εργασιακά δικαιώματα γι' αυτά. «Το να συμπεριλαμβάνονται τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης είναι για εμάς στοιχειώδες θέμα ισονομία και δημοκρατίας και ενισχύει το αίσθημα κοινωνικής συνοχής για όλους. Είναι βασικό αστικό δικαίωμα, οι ομόφυλοι να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι μια σημαντική νίκη, που θα αλλάξει τους όρους του διαλόγου στην ελληνική κοινωνία όσον αφορά τα στερεότυπα και τους αποκλεισμούς».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος παρατήρησε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου βάζει στην πολιτική συζήτηση ένα θέμα που μέχρι τώρα δεν ήταν κεντρικό ζήτημα, ενώ η Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της προχωρά, έπειτα από πρόταση 17 βουλευτών, στη σύσταση μόνιμης ειδικής επιτροπής που θα βλέπει πώς εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στη σχετική νομολογία. Ο ίδιος επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να περιλαμβάνει στον λόγο του μίσους και τις περιπτώσεις σεξουαλικού προσανατολισμού και τις διαφορετικές ταυτότητες φύλου.

«Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα, να υπερψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών. Σήμερα είμαστε σε ένα επίπεδο πλειοψηφίας ή οριακής μειοψηφίας στη Βουλή για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Και είμαστε πολύ κοντά στο να το πετύχουμε», πρόσθεσε. Αναφερόμενη σε σχετικά σχέδια νόμου για τις αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης που έχουν καταθέσει τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, παραδέχθηκε ότι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πληρέστερη «και όταν έρθει προς συζήτηση νομίζω ότι θα πρέπει να στηριχθεί γιατί σ' αυτά τα θέματα δεν μπορούν να υπάρχουν κομματικές γραμμές».

Η κ. Γιαννακάκη παρατήρησε, εξάλλου, ότι στη ΔΗΜΑΡ όπως και σε άλλα κόμματα δεν υπάρχει ομοφωνία γύρω από το θέμα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Είναι ένα σημείο που προκαλεί τριγμούς και σκεφτήκαμε ότι σε μια πρόκληση ονομαστικής ψηφοφορίας θα περνούσε πολύ πιο εύκολα ως πρώτο βήμα το σύμφωνο συμβίωσης».

Διαβάστε επίσης:

Μητροπολίτης Πειραιώς: Δεν παίρνω πίσω τα περί αφορισμού

Οι αντιδράσεις «παγώνουν» τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα