Καταδικάστηκαν αστυνομικοί για παράνομες ελληνοποιήσεις

Τέσσερις αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο τμήμα Άνω Πόλης, καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη επτά ετών, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για την πολύκροτη υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων Αλβανών. Πρόκειται για δύο άνδρες και δύο γυναίκες, από τους οποίους δύο αποστρατεύτηκαν κι άλλοι δύο εξακολουθούν να υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ.

Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν, επίσης, σε κάθειρξη επτά ετών μία δικηγόρος κι ένας Αλβανός, ενώ ένας συμπατριώτης

του τελευταίου καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννιά ετών. Το δικαστήριο τους άφησε ελεύθερους χωρίς όρους ενόψει του Εφετείου, κάτι που αποφάσισε και για τον δεύτερο αλλοδαπό υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας.

Οι πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης και της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν άλλοι τρεις αστυνομικοί κι ένας Αλβανός, οι οποίοι τελικώς αθωώθηκαν.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. μετά από έρευνες στο τότε πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα. Προηγήθηκαν καταγγελίες Αλβανών υπηκόων ότι το διάστημα από το 2000 έως το 2003 χορηγούσαν σε συμπατριώτες τους ποσά μέχρι και 3.000 ευρώ για να λάβουν βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και ειδική ταυτότητα ομογενούς.

Όπως κατατέθηκε κατά την αποδεικτική διαδικασία, από τους 200 σχετικούς φακέλους που ερευνήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν αυτοπρόσωπη παρουσία στο τμήμα, ενώ άλλοι 27 «υποψήφιοι» όχι μόνο δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά ήταν και σεσημασμένοι από τις διωκτικές αρχές.

Ένας εκ των καταδικασθέντων αστυνομικών, που το επίμαχο διάστημα ήταν προϊστάμενος ασφαλείας του τμήματος, απολογούμενος, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με τους αλλοδαπούς κι ότι οι υφιστάμενοί του τον παρέκαμψαν. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί, κατά την απολογία τους, επέρριψαν ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα