Καταστροφολογίας συνέχεια από τον Ξένο Τύπο

Τα ξένα μέσα επιμένουν στην καταστροφολογία και τη διαμόρφωση κλίματος αβεβαιότητας όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ξένα μέσα επιμένουν στην καταστροφολογία και τη διαμόρφωση κλίματος αβεβαιότητας όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «το ελληνικό ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ

επιδιώκει να λειάνει τις αιχμηρές θέσεις του», αναφέρει ότι η χώρα μας βρισκόταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και μετά από τέσσερα χρόνια τιμωρητικής λιτότητας, μπορεί σύντομα να γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα αναθέσει τη διακυβέρνησή της σε ένα λαϊκιστικό κόμμα, που υπόσχεται ριζοσπαστικές λύσεις.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος πάντως, σημειώνει ότι ο πανικός που προκλήθηκε στις αγορές έρχεται ουσιαστικά σε αντίφαση με το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει αμβλύνει τη ρητορική του μετά τη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές κι ενώ έχει εδραιώσει το δημοσκοπικό του προβάδισμα.
Ο κύριος Τσίπρας, συνεχίζει το δηλώνει αφοσίωση στο ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο του έχει τακτικές διεθνείς τηλεφωνικές διασκέψεις, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους διαχειριστές κεφαλαίων ότι μία αριστερή κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και δεν θα είναι αντίθετη σε ξένες επενδύσεις.

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει την ίδια ώρα ότι «η πολιτική αναστάτωση στην Ελλάδα, ο καταποντισμός στην αγορά μετοχών και ομολόγων, η απειλή χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ» αποτελούν ένα σενάριο «που κατά έναν περίεργο τρόπο είναι αντίστοιχο με τα εφιαλτικά σενάρια του 2010 και του 2011». Έπειτα από κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, η κυβέρνηση στην Αθήνα κλυδωνίζεται πάλι, «προκαλώντας έναν νέο γύρο καταστροφολογικής κερδοσκοπίας». Και προσθέτει ότι οι επενδυτές έλαβαν υπόψη τους τα χειρότερα δυνατά σενάρια αυτή την εβδομάδα, «καθώς εξέταζαν μία αλυσίδα γεγονότων, η οποία ξεκινά από ένα αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή που θα μπορούσε να φέρει τις αντιμνημονιακές δυνάμεις στην εξουσία, καθιστώντας και πάλι μετέωρη τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ».
Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν θα συμπιέσουν το χρονοδιάγραμμα διαχείρισης της κρίσης, σημειώνει το δημοσίευμα. Στη συνέχεια, η αντιπαράθεση μίας κυβέρνησης χωρίς πηδάλιο ή μίας κυβέρνησης Τσίπρα με τους Ευρωπαίους πιστωτές «θα ήταν καταπέλτης για την Ελλάδα», υπογραμμίζεται και προστίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και να τις αναγκάσει να στραφούν στην πιο ακριβή χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ιταλική Repubblica (με απόλυτη "ψυχραιμία") επισημαίνει σε δημοσίευμά της ότι η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει σημαντικά πλήξει τις αγορές και η κυβέρνηση Σαμαρά θα μπορούσε να πέσει και να ανοίξει την πόρτα προς την αριστερά του Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, δε θέλει μεν την έξοδο από το ευρώ αλλά θέλει να ξανασυζητήσει τις περικοπές που επιβάλλονται από την Τρόικα. «Σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, η Ευρώπη έχει τώρα περισσότερα όπλα για να διαχειριστεί την κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα