Καζαμίας : «Δε θα ξαναζητήσω τη συνεισφορά των εργαζομένων»

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι μέχρι τη λήξη της θητείας του δεν πρόκειται να ζητήσει ξανά τη συνεισφορά των εργαζομένων για την αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων.


Στη δήλωση αυτή προέβη έπειτα από τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για νέα μέτρα.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού ανέφερε ότι τους σέβεται και τους τιμά, απάντησε σε όσους λένε ότι ο υπουργός ή η κυβέρνηση

δεν επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία, λέγοντας: «δεν επιτρέπω σε κανένα να αμφισβητεί τις προσωπικές μου κοινωνικές ευαισθησίες, οι οποίες με τη σειρά μου κρίνω ότι δεν κρίνονται από μία και μόνο ενέργεια».

Σε ερώτηση σχετικά με τη φοροδιαφυγή και αν θα δημοσιευθούν τα ονόματα των φοροφυγάδων, όπως επιθυμούν συνδικαλιστές, ο κ. Καζαμίας είπε μπορεί να εφαρμοστεί το «name and shame», προσθέτοντας ότι ήδη το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων υποβάλλει τις απαιτήσεις του προς όσους δεν εκτελούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Διευκρίνισε ακόμη πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, δεν ανταποκρίνονται στους στόχους του 2012 για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,8%, αλλά στα δύο επόμενα έτη, και συγκεκριμένα στο 2014 για το οποίο η Κύπρος έχει υποχρέωση να μηδενίσει το έλλειμμα.

«Το επόμενο βήμα, αν προκύψει, θα είναι να μπούμε στο Μηχανισμό. Αρα εξαρτάται από εμάς να τα υλοποιήσουμε σε εκείνο το βαθμό, που κατά τη γνώμη μου αν τα υλοποιήσουμε σωστά προς όλες τις κατευθύνσεις και νοουμένου ότι δεν θα συμβεί κάτι το συστημικό και το οποίο δεν εξαρτάται από εμάς σαν κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ξανααποταθώ όσον είμαι εγώ Υπουργός», υπογράμμισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως σε περίπτωση ένταξης στον Μηχανισμό, οι αποφάσεις δε θα λαμβάνονται στη Λευκωσία, οι όροι θα μπαίνουν και θα αποστέλλονται από τις Βρυξέλλες, και θα αφορούν όρους όπως μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% ήτοι 7.000 άτομα, μείωση των μισθών κατά 10 ή 15%, αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 20%, καθώς και αύξηση του εταιρικού φόρου, που σήμερα είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ.«Δεν κινδυνολογώ, απλά ενημερώνω τον καθένα από εμάς, ο οποίος σήμερα καλείται να πάρει κάποιες αποφάσεις για διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο», δήλωσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα