Κοινωνικοί φορείς Ε/κ και Τ/κ παίρνουν το λόγο για κυπριακό

Με στόχο την ενθάρρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής κοινωνικών φορέων στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, το Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ)…

Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο "Το μέλλον της χώρας μας έχει σημασία – κοινωνικοί φορείς παίρνουν το λόγο".

Σε διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη στα γραφεία της ΠΕΟ, ο διευθυντής του ΙΝΕΚ και συντονιστής του έργου Παύλος Καλοσυνάτος είπε ότι "οι κοινωνικοί φορείς έχουν στρατηγική σημασία

στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όχι μόνο επειδή η στήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις ευρείας αποδοχής και ενεργούς συμμετοχής για την εφαρμογή μίας αποδεκτής λύσης", αλλά και επειδή "με την πραγματογνωμοσύνη που διαθέτουν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επεξεργασία σημαντικών προνοιών της λύσης που είναι απαραίτητες για την οικονομική και κοινωνική συνοχή στο μελλοντικό κοινό κράτος και κατά συνέπεια απαραίτητες για τη βιωσιμότητα μιας κοινά αποδεκτής λύσης".

Το πρόγραμμα, ανέφερε, θα παρέχει στους κοινωνικούς φορείς το χώρο να παρέμβουν παράλληλα προς τη διαπραγματευτική διαδικασία, και συλλογικά, δηλαδή, Ε/κ και Τ/κ μαζί, στο πλαίσιο αυτής της δομημένης διαδικασίας διαλόγου.

Ο κ. Καλοσυνάτος είπε πως "το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε μακρά εκκρεμότητα, γεγονός που συνιστά μέγιστο εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του κυπριακού λαού στο σύνολό του. Οι αμέτρητες διαπραγματευτικές διαδικασίες των περασμένων δεκαετιών δεν έχουν φτάσει σε σημείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος".

Το πρόγραμμα, που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης που θα απαντά στο ερώτημα πώς διασφαλίζεται και προωθείται η οικονομική και κοινωνική συνοχή σε ομοσπονδιακές κρατικές δομές. Η μελέτη θα εξετάζει, επίσης, διεθνείς πρακτικές και θα αναπτύξει ένα σχέδιο μοντέλου ανάπτυξης για την Κύπρο, αντανακλώντας τις οικονομικές επιδόσεις και χαρακτηριστικά των δύο κοινοτήτων.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα τη διαμόρφωση ενός δικτύου κοινωνικών φορέων που θα αποτελείται από διάφορες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, από όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει συνεργασία με το δικοινοτικό Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει κατά τρόπο θετικό το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας.

Ανάμεσα στις δράσεις του Προγράμματος είναι και η σύγκληση θεματικών διασκέψεων, επτά στον αριθμό, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων. Οι θεματικές διασκέψεις θα πραγματεύονται θέματα σχετικά με την οικονομική και κοινωνική συνοχή, όπως κοινωνική ασφάλιση και προστασία, εργασιακές σχέσεις, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, ισότητα και καταπολέμηση διακρίσεων, πρόσβαση στη μόρφωση και υγεία κλπ. Στις θεματικές διασκέψεις θα επιδιώκεται η ομόφωνη υιοθέτηση θεματικών υπομνημάτων στις οποίες θα καταγράφεται η κοινή αντίληψη των οργανώσεων επί των διαφόρων ζητημάτων.

Τέλος, το δίκτυο θα επιδιώκει με διάφορες δραστηριότητες τη μέγιστη δυνατή διάχυση των αποτελεσμάτων του, μεταξύ άλλων, με επίδοση θεματικών υπομνημάτων σε ντόπιους και διεθνείς παράγοντες που είναι σχετικοί με το κυπριακό πρόβλημα.
"Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν προβλήματα στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, είναι η ώρα με κοινή φωνή η κοινωνία να αναδείξουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα τετελεσμένα και δεν θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε για ειρήνη και επανένωση" είπε εκ μέρους της ΠΕΟ, ο Χρίστος Τομπάζος, προσθέτοντας ότι θα εργαστούμε ώστε το Πρόγραμμα να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κανένα μέλλον δεν μπορεί να είναι ευοίωνο για τους εργαζόμενους στην Κύπρο χωρίς σωστή επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πρόσθεσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι η ΠΕΟ, μαζί με την DEV-IŞ και άλλες τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις επεξεργάζονται ετήσιο πλάνο για τη συμμετοχή των εργαζομένων στα ζητήματα που αφορούν την ειρήνη και την επανένωση του τόπου.

Οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να πάρουν σήμερα το λόγο για το μέλλον της πατρίδας και του λαού, θέτοντας ως προτεραιότητες τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και τα συμφέροντα του λαού, είπε ο εκπρόσωπος της DEV-IŞ, Κοράλ Ασάμ.

Ανέφερε ότι το Πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού που παραμένει ανεπίλυτο για 40 χρόνια, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες στις συνομιλίες δεν προσπαθούν για λύση, αλλά δίνουν προτεραιότητα στα πολιτικά τους θέματα, και γι' αυτό δεν υπάρχει επιτυχής κατάληξη.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το χρηματοδοτικό οργανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα