Κοινοτικούς πόρους 44 δισ. θα αξιοποιήσει η χώρα έως το 2022

Κοινοτικά κονδύλια (από το παλαιό και το νέο ΕΣΠΑ) συνολικού ύψους 44 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στη χώρα για το διάστημα 2014- 2022, ανακοίνωσε, κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιώργος Γιαννούσης.

Ο κ. Γιαννούσης, ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή για την εξέλιξη του ΕΣΠΑ, αναφερόμενος στα κονδύλια που θα δεσμευθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό

για τα έτη 2014 έως 2020, επεσήμανε ότι πλέον η Ευρώπη ζητεί έμφαση στην ανάπτυξη, δηλαδή σε καινοτομία, επιχειρηματικότητα και τεχνολογία. Παράλληλα, ζητεί βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον της Ευρώπης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ προτείνει τη διάθεση κονδυλίων για την προώθηση της απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας.

«Έχοντας στον νου μας τους στόχους και τις ανάγκες που έχουμε, πρέπει να περιγράψουμε πως θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους», τόνισε. Εξήγησε δε πως στόχος είναι στο τέλος της χρονιάς να μπορούμε να υποβάλλουμε τις θέσεις μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, να έχουμε έτοιμο το στρατηγικό μας σχέδιο και στη συνέχεια τα επιχειρησιακά μας προγράμματα».

«Είναι χρονιά προσπάθειας, για να προδιαγράψουμε και τι θα γίνει την επόμενη περίοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούσης. Πρόσθεσε ότι το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 20,4 δισ. θα μπορέσει να μας υποστηρίξει στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια. Μάλιστα επισήμανε με έμφαση ότι η διαπραγμάτευση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όπως, άλλωστε δήλωσε και ο πρωθυπουργός, όμως, τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Να δούμε το επόμενο ΕΣΠΑ, όχι με τη λογική των μικρών έργων, αλλά με τη λογική του τι είναι αυτό που θα μας κάνει καλύτερους και ανταγωνιστικότερους, υπογράμμισε ο κ. Γιαννούσης συμπληρώνοντας ότι «η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο με έργα υποδομής». Σχετικά με τη συγχρηματοδότηση είπε ότι αυτή έφτασε σε ποσοστό 90%, ενώ αρχικά ήταν πολύ χαμηλά τα ποσοστά για τη χώρα μας. Βουλευτές των κομμάτων - μέλη της Επιτροπής, ζήτησαν να γίνει αποτίμηση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης μέχρι τώρα, αλλά και να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση για περιφέρειες της χώρας, που πλασματικά βρέθηκαν εκτός στόχου.

Παράλληλα, τέθηκε θέμα και για το πολυτομεακό πρόγραμμα, αν θα εφαρμοστεί για τις νησιωτικές περιοχές, για δε την Ήπειρο και τη Θεσσαλία ζητήθηκε σχεδιασμός ώστε να κατευθυνθούν πόροι σε περιοχές που χρειάζονται βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα