Κομισιόν: Κάθε χρόνο χάνονται 250.000 παιδιά

Χιλιάδες περιπτώσεις παρόμοιες με της μικρής Μαρίας - Ελπίδα για γονείς από όλο τον κόσμο που έχουν χάσει τα παιδιά τους


Μέσα σε λίγες μόνο μέρες περισσότεροι από 8.000 συγγενείς εξαφανισμένων παιδιών ήρθαν σε επαφή με το «Το χαμόγελο του παιδιού», που ανέλαβε τη φροντίδα της μικρής Μαρίας που βρέθηκε τυχαία σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

«Πρόκειται συχνά για γονείς που έχουν χάσει ένα παιδί και που ελπίζουν, που αναζητούν μια ομοιότητα ανάμεσα στο παιδί τους και το παιδί που βρέθηκε. Το βλέπουν σαν μια στιγμή ελπίδας», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντελφίν Μοραλίς,

αναπληρώτρια γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Missing Children Europe. «Πολλοί τηλεφωνούν και λένε, 'μήπως είναι η κόρη μου;' Άλλοι έχουν να καταθέσουν ιδέες, μαρτυρίες».

ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

Σοκάρουν τα στοχεία της Κομισιόν για τις εξαφανίσεις παιδιών σε όλο τον κόσμο. Συνολικά «250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη», δηλαδή «ένα παιδί κάθε δύο λεπτά», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζει η Ντελφίν Μοραλίς. Ωστόσο σχετικοποιεί τους αριθμούς αυτούς, υπογραμμίζοντας πως «η συλλογή πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ κακή».

Ανάμεσα σ' αυτά τα εξαφανισμένα παιδιά, η μεγάλη πλειονότητα είναι φυγάδες, αλλά επίσης παιδιά «που απάγονται από τον έναν από τους γονείς τους» στη διάρκεια δύσκολων χωρισμών. «Οι πολύ ανησυχητικές εξαφανίσεις», οι οποίες είναι κατά πολύ λιγότερες, αντιπροσωπεύουν «2% ως 5% των περιπτώσεων», δηλαδή από 5.000 ως 12.500 ανηλίκους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Ποιος είναι ο αληθινός αριθμός;», αναρωτιέται ο Ερίκ Μουζέν, ο πατέρας της Εστέλ, η οποία εξαφανίσθηκε το 2003 στη Γαλλία, στο νομό Σηκουάνα και Μάρνη, και προσθέτει: «Δέκα χιλιάδες παιδιά, αρχίζει να γίνεται μια μικρή πόλη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που λείπει είναι μια κεντρική βάση δεδομένων για τα εξαφανισμένα παιδιά».

Οι συγγενείς ενός παιδιού που εξαφανίζεται μπορούν να τηλεφωνούν στο 116000, έναν αριθμό που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα σε 25 χώρες της Ευρώπης.

Οι ενώσεις προστασίας των παιδιών, που έχουν συνασπιστεί στην ομοσπονδία Missing Children Europe, ανταλλάσσουν πληροφορίες και μπορούν να διανέμουν ειδοποιήσεις για εξαφανισμένα παιδιά σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η φωτογραφία του κοριτσιού που βρέθηκε στην Ελλάδα δημοσιοποιήθηκε από το γαλλικό Κέντρο για την Προστασία της Παιδικής Ηλικίας.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΛΙΝ

Η πορτογαλική αστυνομία ανοίγει ξανά την υπόθεση εξαφάνισης της Μαντλίν ΜακΚαν.

Οι αρχές είχαν αποφασίσει να κλείσουν το θέμα το 2008, αφού δεν υπήρχαν στοιχεία που να οδηγούν σε απαγωγή και επειδή θεωρούσαν τους γονείς ύποπτους. Πέντε χρόνια μετά, οι γονείς φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την εξαφάνιση, ενώ οι βρετανικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία τα οποία μπορούν να διαθέσουν στους Πορτογάλους.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία.

Διαβάστε επίσης:

«Άφησε την Μαρία στην Ελλάδα για μόλις 100 ευρώ... η Βουλγάρα μάνα»

Αρχίζουν και πάλι οι αστυνομικές έρευνες για τον μικρό Μπεν

Daily Mail: «Παιδί μας η μικρή Μαρία - Έχουμε γονίδιο αλμπίνου»

Η είδηση ότι βρέθηκαν οι γονείς της Μαρίας έκανε το γύρο του κόσμου

ΔΕΙΤΕ: Όλα τα έγγραφα της γέννησης της μικρής Μαρίας (pics)

Βρέθηκαν στη Βουλγαρία οι βιολογικοί γονείς της μικρής «Μαρίας»;

ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΟΚ: Σε βουλγαρική γιάφκα οι γονείς της Μαρίας

Έρευνες της ΕΛΑΣ και στη Βουλγαρία για την μικρή Μαρία

Πόσα επιδόματα έπαιρναν οι Ρομά που είχαν τη Μαρία

Αναζητούν πρόσωπο - «κλειδί» στην υπόθεση της μικρής Μαρίας

Τη συνδρομή της Ιντερπόλ ζήτησαν οι αρχές για την υπόθεση της Μαρίας

Το ζευγάρι Ρομά της «μικρής Μαρίας της Ιρλανδίας» είναι οι γονείς της

Keywords
Τυχαία Θέματα