Κωνσταντοπούλου για μεταναστευτικό: Η Ευρώπη καλείται να επανατοποθετηθεί με ευθύνη

Στα αποτελέσματα της διήμερης Συνόδου των προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη, αναφέρθηκε η πρόεδρος…

Η κα Κωνσταντοπούλου ρωτήθηκε επίσης και σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη στην Μεσόγειο και την διαμόρφωση κοινών θέσεων από μέρους πολλών προέδρων των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

«Ήταν καθοριστική η πρωτοβουλία της, ουσιαστικής και θετικής σημασίας η κοινή διακήρυξη την οποία συνέταξε και μας πρότεινε να προσυπογράψουμε, και υπήρξα από τους πρώτους, από τις πρώτες που προσυπέγραψαν την διακήρυξη, η οποία θεωρώ ότι

επαναφέρει και επανατροχιοδρομεί την Ευρώπη στις θεμελιώδεις της αξίες. Οι λογικές της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, και της μηδενικής ανοχής, που οδήγησαν σε παραλογισμούς όπως οι προτάσεις για περίφραξη των συνόρων ή για βίαιες απωθήσεις νομίζω ότι έχουν αποτύχει οριστικά, έχουν χρεοκοπήσει αμετάκλητα, και τώρα η Ευρώπη καλείται να επανατοποθετηθεί με ευθύνη, όχι απέναντι σε μια θεωρία, αλλά σε μια πραγματικότητα» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.

«Η πραγματικότητα είναι η ανθρώπινη τραγωδία, η ανθρωπιστική τραγωδία που συνέβη. Και αυτή η τραγωδία, επειδή είναι η πολλοστή, οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην δια μακρόν απραξία, στην δια μακρόν έλλειψη ανάληψης πρωτοβουλίας με ουσιαστικό περιεχόμενο. Η αμετάπειστη επιμονή σε θέσεις οι οποίες αποδεικνύονται εσφαλμένες και κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, είναι μια αντιευρωπαϊκή εμμονή. Και αυτό νομίζω ότι ισχύει και για τα θέματα χρέους, και για τα θέματα μνημονίων στην Ευρώπη» είπε.

Η κα Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική εμπειρία» τις επαφές με τους Ευρωπαίους συναδέλφους της και τόνισε ότι η «διάσκεψη επιβεβαιώνει ότι υπάρχει τεράστιο πεδίο ενεργοποίησης των εθνικών κοινοβουλίων, των θεσμών, δηλαδή, εκείνων που είναι άμεσα αντιπροσωπευτικοί των λαών και των κοινωνιών. Ένα τεράστιο πεδίο ενεργοποίησης και δραστηριοποίησής τους, και ανάληψης, εκ μέρους τους πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θέλησα να επισημάνω από πλευράς ελληνικού κοινοβουλίου, ιδιαιτέρως την ανάγκη επιστροφής της Ευρώπης στις αρχές και στις αξίες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θωράκισης του κοινωνικού κράτους δικαίου, τις γενεσιουργές και θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν ένα επιχείρημα και μια πρόσκληση την οποία άκουσαν με προσοχή και με ευαισθησία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους σημείωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά, θα σας πω ότι με ενδιαφέρον και θετικό τρόπο προσέλαβαν αρκετοί έως και πολλοί πρόεδροι κοινοβουλίων και την ενημέρωση που έκανα σε σχέση με την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Την επιτροπή που έχει συστήσει το ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να ελεγχθεί λογιστικά το χρέος, να ερευνηθεί η αλήθεια για το πώς δημιουργήθηκε και το πώς διογκώθηκε, να αποτιμηθεί, να αποκωδικοποιηθεί και να εκτιμηθεί ποιό κομμάτι του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο κομμάτι είναι, όπως όλα δείχνουν, παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές και επονείδιστο».

«Διαπίστωσα με μεγάλη χαρά ότι πάρα πολλοί πρόεδροι κοινοβουλίων άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την ανάλυση της ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει επισυμβεί στην χώρα μας, και με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αίσθημα ευθύνης το γεγονός ότι από αυτή την υπερχρέωση έχουν καταχρεωθεί ακόμη και τα νεογνά» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα