Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Ανδρεουλάκου για το αν ήταν «χουντικός»

Την καταγγελία ότι ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, διετέλεσε βασιλικός επίτροπος και αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών του εκτάκτου στρατοδικείου επί χούντας κάνει ο Δημήτρης Τσουκαλάς βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρει ότι στις 09/11/1968 σε δίκη, είχε κατακεραυνώσει τους κατηγορούμενους της αντιστασιακής οργάνωσης κατά της χούντας, αγωνιστές της «Δημοκρατικής Άμυνας», Στέλιο Νέστορα, Παύλο Ζάννα, Γεώργιο Σιπιτάνο, Σωτήριο Δεδε,

Κώστα Πύρζα, και Αργύριο Μαλτσίδη, προτείνοντας να τους επιβληθούν βαριές ποινές. Από την πλευρά του το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Είναι λυπηρό ότι ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Τσουκαλάς, ενημερώνεται αποκλειστικά και μόνο από συγκεκριμένα Μέσα του Διαδικτύου. Όμως, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα και η δημοκρατική ευαισθησία, επιβάλλουν τη διασταύρωση των πληροφοριών. Ο κ. Δ. Τσουκαλάς βιάσθηκε να κρίνει τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Αθανάσιο Ανδρεουλάκο, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ. Είναι βέβαιο ότι δεν θα προέβαινε στην κριτική αυτή, εάν είχε ενδιαφερθεί να πληροφορηθεί την επί 42 συναπτά χρόνια πορεία του στον Εισαγγελικό κλάδο και τον τρόπο με τον οποίο άσκησε επί τετράμηνο το καθήκοντά του, ως Επίτροπος του Έκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης. Προς ενημέρωσή του παραθέτουμε ενδεικτικά τα εξής:

α. Από την ανάγνωση ολόκληρης της αγόρευσης στη δίκη της Δημοκρατικής Άμυνας (η οποία έχει δημοσιευθεί στο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία» της 10/11/1968), προκύπτει ότι όχι μόνο δεν «κατακεραύνωσε» τους τότε κατηγορουμένους, αλλά εξήρε την προσωπικότητα και την προσφορά τους στην κοινωνία, αναγνώρισε σε όλους ελαφρυντικά και πρότεινε πολύ μικρότερες ποινές από εκείνες, που επιβλήθηκαν από το έκτακτο Στρατοδικείο.

Για την παραπομπή και το κατηγορητήριο αρμόδιος ήταν ο τότε Στρατιωτικός Διοικητής Θεσσαλονίκης και όχι ο Επίτροπος. Άλλωστε, ο κ. Ανδρεουλάκος δεν ρωτήθηκε όταν του ανατέθηκαν επί τετράμηνο καθήκοντα Επιτρόπου και η ανάθεση έγινε με βάση νόμο, που είχε θεσπισθεί επί εποχής Δημοκρατίας.

β. Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, τον Δεκέμβριο του 1974 (βλέπε εφημερίδα «Αργοναυπλία», φύλλο της 22/12/1974) εξαίρει την στάση που κράτησε ως Εισαγγελέας της πόλης ο κ. Ανδρεουλάκος απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς και επισημαίνει:

«Ο κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, Εισαγγελεύς Πρωτοδικών:

1)Επί του ιδίου θέματος της κατασχέσεως του αυτού ως άνω φύλλου της εφημερίδος «Βραδυνή», του περιέχοντος εις την α΄ σελίδα τας γνωστάς δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μόνος αυτός εξ’ όλων των Εισαγγελέων Πρωτοδικών της περιφέρειας του εφετείου Ναυπλίου, δεν διέταξε την κατάσχεση του φύλλου, αρνηθείς μάλιστα μετά σθένους να πράξη τούτο ότε του υπεβλήθη σχετικόν αίτημα παρά του Δ/του της Δ/σεως Χωρ/κής Αργολίδας, ενεργούντος κατόπιν διαταγής του τότε Υπουργού Δημοσίας Τάξεως και

2)Προέτεινε εις το Συμβούλιο των εν Ναυπλίω πλημμε

Keywords
Τυχαία Θέματα