Κούρκουλας: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του 2014

Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του 2014, εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών τη Ελλάδας Δημήτρης Κούρκουλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique, η οποία δημοσιεύεται στο πλαίσιο εικοσασέλιδου αφιερώματος για την ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν στην Ελλάδα

παρατηρείται κόπωση ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ο Δ. Κούρκουλας παραδέχεται ότι παρατηρείται κόπωση σχετικά με τα μέτρα λιτότητας, λόγω της θεαματικής μείωσης του πραγματικού εισοδήματος και της αύξησης της φορολογίας. Ωστόσο, τονίζει ότι η Ελλάδα κάνει το καλύτερο δυνατό για να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη και για να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι το 2014 η Ελλάδα προβλέπεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και ένα ακόμα πιο σημαντικό πλεόνασμα, το επόμενο έτος. Αναφέρει, επίσης, ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, θα υπάρξει μικρή ανάπτυξη εντός του 2014.

«Εάν κατορθώσουμε να σταθεροποιήσουμε την πολιτική και να επαναφέρουμε την ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη και πιο γρήγορη. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται χρόνος», τονίζει ο Δ. Κούρκουλας. Σχετικά με την τραπεζική ένωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρει στην Europolitique ότι αναμένεται μια έντονη μάχη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η θέση του σχετικά με τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών βρίσκεται πολύ μακριά από τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του Συμβουλίου. «Είμαστε υπέρ μιας πιο ευρωπαϊκής προσέγγισης, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις όλων. Κάθε βήμα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να διευκολυνθούν οι πιστώσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεπώς, η ανάκαμψη της οικονομίας», τονίζει ο Δ. Κούρκουλας. Κληθείς να σχολιάσει την επιρροή της Γερμανίας στην οικοδόμηση της νέας οικονομικής διακυβέρνησης και ειδικότερα στις αποφάσεις για την τραπεζική ένωση και τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης, ο Δ. Κούρκουλας απαντά ότι πολλές από αυτές τις αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και δεν ακολουθούν την κανονική διαδικασία δημοκρατικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς πρόκειται για μέτρα επείγουσας ανάγκης.

«Έχει έρθει η ώρα να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα, ομοίως και σε θεσμικό επίπεδο, και να ξαναβάλουμε το σύστημα σε τροχιά κανονικής διαδικασίας», τονίζει ο Έλληνας υφυπουργός εξωτερικών. Όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που αποτελούν προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, ο Δ. Κούρκουλας αναφέρει ότι η αναθεώρηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» θα είναι μια καλή ευκαιρία για να αποφασιστεί η λήψη πιο σημαντικών μέτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ερωτηθείς δε αν η ΕΕ δείχνει επαρκή θέληση στη μάχη κατά της ύφεσης και αν πράγματι έχει αφήσει πίσω της τις ιδέες σχετικά με τη λιτότητα, ο Δ. Κούρκουλας απαντά ότι στην παρούσα κατάσταση, οι πάντες συμφωνούν σχετικά με την αναγκαιότητα να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση, αλλά χωρίς να παραμελείται η δημοσιονομική σταθερότητα.

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τονίζει ότι τα σημαντικότερα επιτεύγματα για την ελληνική Προεδρία θα ήταν να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της τραπεζικής ένωσης και στην πολιτική μετανάστευσης. Όπως αναφέρει στην EUropolitique, η ελληνική Προεδρία πρέπει να πείσει όλους τους εμπλεκόμενους και τα κράτη-μέλη για την αναγκαιότητα μιας πιο συνολικής πολιτικής για τη μετανάστευση, κυρίως για μια ενισχυμένη συνεργασία και μια στρατηγική προσέγγιση της μετανάστευσης. «Το ζήτημα αυτό δεν συνδέεται μόνο με την παράνομη μετανάστευση, συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη και τη γήρανση του πληθυσμού. Άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, έχουν υιοθετήσει μια πιο επεξεργασμένη προσέγγιση», σημειώνει ο Δ. Κούρκουλας.

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Το 2015 και... αν η όποια βοήθεια στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα