Κουρουμπλής: Λάβρος για την πολιτική Υγείας της κυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής για την πολιτική…

«Μιλώντας χθες (06/12/2014) ο υπουργός Υγείας μας περιέγραψε μια επιφανειακή εικόνα για το τι συμβαίνει στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Μας είπε, λοιπόν, ότι έχει εξασφαλίσει πιστώσεις

5 εκατομμυρίων το μήνα για τους ανασφάλιστους πολίτες της χώρας που ξερνάνε τα 2 - 2,5 εκατ. ανθρώπους. Δεν μας είπε, όμως, ότι δεν υπάρχει μόνο υγειονομικό κριτήριο για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά υπάρχει και οικονομικό κριτήριο. Απεκρύβη αυτό το κριτήριο που σημαίνει που σημαίνει όποιος έχει 12.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να υπαχθεί σε αυτή τη διαδικασία. Άρα λοιπόν αφήνεται στην τύχη του», ανέφερε στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2015.

Και πρόσθεσε: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι δεσμεύσεις στα μνημόνια μιλούν για 38% κοινωνικές δαπάνες το 2018. Άρα λοιπόν μια φθίνουσα πορεία των δαπανών για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι οδηγείται αυτός ο ευαίσθητος τομέας σε μια κατάσταση πραγματικού αδιεξόδου. Μας μίλησε ο υπουργός Υγείας για τη λεγόμενη "προκλητή ζήτηση". Και δεν μας είπε πόσες άδειες για αξονικούς τομογράφους δόθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το πληθυσμιακό κριτήριο για τη χορήγηση τέτοιων αδειών».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία.

«Μας είπε (σ.σ: ο υπουργός Υγείας) για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία και απέφυγε να μας πει για τις εταιρείες, οι οποίες δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους και για τις οποίες είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής ο προκάτοχός του, κ. Λυκουρέντζος, ότι αυτές οι εταιρείες δεν θα λάβουν μέρος σε άλλους διαγωνισμούς. Αυτή η εταιρεία που προέβη σε αυτή την ενέργεια τότε, σήμερα πήρε ολόκληρο το διαγωνισμό της Ελλάδος. Δεν μας είπε πόσα εκατομμύρια χάθηκαν από την καθυστέρηση διαγωνισμού για τη μεταφορά του αίματος και τη μεταφορά του για τον μοριακό έλεγχο», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

«Δεν μας είπε ο κύριος Υπουργός - και κανένας υπουργός της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, αν ζήτησε από το ΣΔΟΕ να ελέγξει τις πολυεθνικές του φαρμάκου – δύο εκ των οποίων, οι πρώτες έχουν τζίρο τα τελευταία πέντε χρόνια ένα δισ. το χρόνο. Και ξέρετε πόσα κέρδη δηλώνουν; Το 2010 δήλωσαν ζημίες. Όταν όσοι ασχολούμαστε με το φάρμακο ξέρουμε πολύ καλά ότι οι εταιρείες αυτές διακινούν πρωτότυπο φάρμακο που έχει κέρδη πάνω από 80%», συμπλήρωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Και πρόσθεσε: «Θα ρωτούσε κάποιος: Τι θα αντιλέξει η αξιωματική αντιπολίτευση; Σα προτείνουμε να κάνετε αυτό που έχει κάνει η Γερμανία: Έχει διπλασίο rebate από την Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης. Δηλαδή ζητάει επιστροφή φόρου από την τιμή κατά διπλάσιο ποσοστό από ό,τι είναι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, λοιπόν, θα μπορούσε να ζητήσει 30%.Το δικαιούται. Κι αν ήθελε να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας θα μπορούσε να πει ότι όσοι παράξουν φάρμακο στην Ελλάδα, θα μπορούν να πληρώνουν πολύ λιγότερο rebate».

«Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλοί δρόμοι και πάρα πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς αυτή την κρίση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα