Κουρουμπλής: Το ΕΣΥ θα ανταποκριθεί με παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου

Η πολιτική στο φάρμακο θα αλλάξει, καθώς επίσης θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες σε πάρα πολλούς τομείς, ώστε το Σύστημα…

«Είναι πίστη μας και όραμά μας,πως με παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου θα δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού», τονίζει ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πάντοτε, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχουν και λύσεις», σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «θα επαναπροσδιορίσει θεσμικά το ΕΣΥ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά,«παράλληλα πρέπει να πιέσουμε όσο μπορούμε εξασφαλίζοντας χρήματα και από την καλή διαχείριση που πρέπει να κάνουμε με βάση τα χρήματα που έχουμε, δηλαδή να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο σπατάλες, για να μπορέσουμε να το αιμοδοτήσουμε, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις δομές και τις δραστηριότητές του ΕΣΥ για να εκπέμπει αξιοπιστία σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής και στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δικαιούται ένα τέτοιο σύστημα. Είναι πίστη μας και όραμά μας, με παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου θα δημιουργήσουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.
«Υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις παράλληλες που δεν συναντώνται, φορείς που δραστηριοποιούνται πολλοί μεγάλοι, που δεν έχουν την απαιτούμενη συνεννόηση και τον απαιτούμενο συντονισμό. Υπάρχουν πάρα πολλές λειτουργίες που αλληλοκαλύπτονται, θα πρέπει να βρούμε τις χρυσές τομές για να μπορέσει το σύστημα να αποδώσει παραγωγικά στην ελληνική κοινωνία».

Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δομηθεί ο ΕΟΠΥΥ με υπηρεσίες, λειτουργίες και δράσεις που να απαντούν στις απαιτήσεις της εποχής και στις ανάγκες ενός σύγχρονου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Πρέπει να του εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις.
Ο υπουργός Υγείας σημειώνει ακόμη ότι «το ΠΕΔΥ χρειάζεται θεσμικό επαναπροσδιορισμό και επισημαίνει:«Είμαστε κυβέρνηση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Ακούμε την αγωνία και αφουγκραζόμαστε τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων και θα είναι μεγάλος πολιτικός τυχοδιωκτισμός και μεγάλη προδοσία να μη δικαιώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη ενός τόσο χειμαζόμενου και δοκιμαζόμενου λαού».

Η συνέντευξη του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:

- Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ που μας φιλοξενείτε στο υπουργείο Υγείας, ένα υπουργείο από το οποίο οι πολίτες περιμένουν πάρα πολλά.

Ο χώρος της Υγείας είναι πάντα και διαχρονικά ευαίσθητος γιατί έχει να κάνει με το ύψιστο αγαθό κάθε ανθρώπου, την υγεία. Άρα, είναι χώρος που παράγει ασφάλεια ή ανασφάλεια. Γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη θεσμική παρέμβαση, διότι το ΕΣΥ είναι γερασμένο και θεσμικά και στελεχικά. Διότι από τότε που ιδρύθηκε, τη δεκαετία του '80, από τους Ανδρέα Παπανδρέου, Παρασκευά Αυγερινό και Γιώργο Γεννηματά, ο κόσμος που τοποθετήθηκε τότε μαζικά, λόγω της έναρξης του ΕΣΥ, σήμερα συνταξιοδοτείται. Έτσι έχουμε μεγάλη υποστελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

- Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, λείπουν 10.000 νοσηλευτές και 5.000 γιατροί. Πώς θα καλύψετε το τεράστιο αυτό κενό;

Είναι πολύ μεγάλο το έλλειμμα. Γι' αυτό ξεκινάμε, πρώτα να δούμε πώς θα επαναπροσδιορίσουμε θεσμικά το ΕΣΥ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις και παράλληλα να πιέσουμε όσο μπορούμε εξασφαλίζοντας χρήματα και από την καλή διαχείριση που πρέπει να κάνουμε με βάση τα χρήματα που έχουμε, δηλ. να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο σπατάλες, για να μπορέσουμε να το αιμοδοτήσουμε προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις δομές και τις δραστηριότητές του για να εκπέμπει αξιοπιστία σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής και στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δικαιούται ένα τέτοιο σύστημα. Είναι πίστη μας και όραμά μας, με παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου... Η πολιτική στο φάρμακο θα αλλάξει, καθώς επίσης και οι πρωτοβουλίες και δραστηριότητες σε πάρα πολλούς τομείς ώστε το Σύστημα να αποκτήσει συνοχή. Υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις παράλληλες που δεν συναντώνται, φορείς που δραστηριοποιούνται πολλοί μεγάλοι που δεν έχουν την απαιτούμενη συνεννόηση και τον απαιτούμενο συντονισμό. Υπάρχουν πάρα πολλές λειτουργίες που αλληλοκαλύπτονται, θα πρέπει να βρούμε τις χρυσές τομές για να μπορέσει το σύστημα να αποδώσει παραγωγικά στην ελληνική κοινωνία.

- Κύριε υπουργέ, έχουμε 3.000.000 εκατ. ανασφάλιστους, θα έλεγα το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της Υγείας. Ποιες λύσεις προωθείτε;

Απ.: Πάντοτε, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχουν και λύσεις. Πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφώσουμε το θεσμικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που είναι κρίσιμο μέγεθος. Να βρούμε τρόπο να τη στελεχώσουμε ώστε μέσα από μια στρατηγική που πρέπει να αναπτυχθεί και να έχει ως στόχευσή της την πρόληψη να μπορέσει να οικοδομηθεί ένα Σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και στις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

- Σε ό,τι αφορά στον ΕΟΠΥΥ, μέχρι τώρα ξέραμε ότι είτε κόβει διαρκώς βασικές εξετάσεις είτε δεν πληρώνει τους παρόχους προμηθευτές Υγείας. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δομηθεί ο ΕΟΠΥΥ με υπηρεσίες, λειτουργίες και δράσεις που να απαντούν στις απαιτήσεις της εποχής και στις ανάγκες ενός σύγχρονου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Πρέπει να του εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για να μπορέσει να περιορίσει τα φαινόμενα στα οποία αναφερθήκατε.

- Σε ό,τι αφορά στο ΠΕΔΥ, λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας...

Το ΠΕΔΥ χρειάζεται θεσμικό επαναπροσδιορισμό και πιστεύω ότι αυτές τις ημέρες θα συστήσουμε μια ομάδα εργασίας που να ασχοληθεί σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να καταλήξει προκειμένου να το επεξεργαστούμε και να το ετοιμάσουμε ως σ/ν στη Βουλή.

- Διάβαζα πρόσφατα ότι από τις 450 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, οι 150 είναι κλειστές. Σκέφτεστε κάτι σε αυτή την κατεύθυνση;

Θα επιχειρήσουμε μια προσπάθεια διά της τεθλασμένης, γιατί οι ανάγκες είναι πολύ πιεστικές, να βρούμε τρόπο να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ.

- Σας άκουσα να λέτε ότι θα καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και το 1 ευρώ ανά συνταγή. Το εισιτήριο των 5 ευρώ αποφέρει στα ταμεία των νοσοκομείων το ποσό των 20 εκατ. το χρόνο και το 1 ευρώ ανά συνταγή περίπου 60 εκατ. για τον ΕΟΠΥΥ. Αν τα καταργήσετε αυτά πού θα βρείτε τα χρήματα;

Θεωρούμε ότι δεν είναι από τα ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Θα δούμε πώς θα βρούμε τα λεγόμενα ισοδύναμα αυτών των καταργήσεων, αλλά νομίζουμε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αυτή η ρύθμιση, κατάργηση αυτής της υποχρέωσης του πολίτη σε μια περίοδο που πολύς κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη και αυτά τα 5 ευρώ.

- Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ, θα επιστρέψουν και πότε;

Αν δεν ετοιμαστεί το θεσμικό πλαίσιο του ΠΕΔΥ, δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κανείς τίποτε. Πολύ σύντομα, αφού καταλήξουμε πώς θα είναι το θεσμικό πλαίσιο, θα δούμε και εκεί πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα που εκκρεμούν από τις καταργήσεις που προέκυψαν τα τελευταία δύο χρόνια.

- Ζητήσατε, επίσης, τις παραιτήσεις από τις διοικήσεις φορέων και μονάδων της Υγείας. Από ποιους; Βάλατε κάποιο χρονοδιάγραμμα;

Πρώτα, περιμένουμε τις παραιτήσεις προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων, από διάφορους οργανισμούς, διότι είναι πρακτική που πρέπει να τηρείται. Έρχεται μια νέα κυβέρνηση, με εντελώς άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς προσανατολισμούς και νομίζω ότι όλοι πρέπει να τη διευκολύνουν και να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή της.

- Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα ψυχιατρεία και την ψυχιατρική υγεία. Τα τρία ψυχιατρεία που έχουμε κλείνουν και θα αναπτυχθούν σε 15 κλινικές. Έχετε γι' αυτό κάποιες προτάσεις;

Όλο αυτό το πλαίσιο θα το συζητήσουμε, θα το επαναπροσδιορίσουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν άνθρωπο στην τύχη του.

- Υπάρχει μια πρωτοβουλία στην κοινωνία, στα χρόνια της κρίσης και του μνημονίου, που λέγεται κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία, αυτά θα τα βοηθήσετε; Θα βοηθήσετε αυτές τις δομές που είναι λαϊκής βάσης;

Θέλουμε να φτιάξουμε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας με δομές διαδικτυακές. Δηλαδή ο,τι δομές υπάρχουν θα πρέπει να αξιοποιηθούν, να διασυνδεθούν και να μπορέσει να γίνει ένα δίκτυο συνεκτικό, ποιοτικό, αποτελεσματικό, που θα αναχαιτίζει όλα αυτά τα φαινόμενα που ταλανίζουν, απειλούν και γεννούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους πολίτες. Ο στόχος μας είναι να γίνει ένα πολύ καλά δομημένο, στελεχωμένο και μελετημένο σύστημα πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας αξιοποιώντας ό,τι υπάρχει.

- Αν είχατε απέναντι σας το μέσο Έλληνα, τι θα τον διαβεβαιώνατε, τι θα αλλάξει γρήγορα στον τομέα της Υγείας;

Άλλαξαν προς το χειρότερο πολλά πράγματα τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια. Θα πρέπει να μας παρακολουθεί, να μας ελέγχει για τις ταχύτατες τις οποίες διαθέτουμε και εκεί που βλέπει καθυστερήσεις να είναι πάρα πολύ αυστηρός. Αλλά είμαι βέβαιος ότι έχει πλέον απέναντί του μια κυβέρνηση που αποδεικνύει καθημερινά ότι αγωνίζεται, εργάζεται, προσπαθεί για να δικαιώσει αυτή την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, όχι μόνο αυτών που μας ψήφισαν, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είμαστε κυβέρνηση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Ακούμε την αγωνία και αφουγκραζόμαστε τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων και θα είναι μεγάλος πολιτικός τυχοδιωκτισμός και μεγάλη προδοσία να μη δικαιώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη ενός τόσο χειμαζόμενου και δοκιμαζόμενου λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα