Κρίθηκε ένοχος για στρατολόγηση παιδιών

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθώς και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) χαιρέτισαν την καταδίκη, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC), του πρώην πολέμαρχου του Κονγκό Τόμας Λουμπάνγκα Ντυίλο.


O πρώην πολέμαρχος κρίθηκε ένοχος για τη στρατολόγηση χιλιάδων παιδιών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του.

«Η σημερινή απόφαση θα φτάσει στους πολέμαρχους και τους στρατιωτικούς διοικητές σε όλο τον κόσμο και θα χρησιμεύσει αποτρεπτικά» δήλωσε η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ

για τα παιδιά σε εμπόλεμες καταστάσεις, Ραντίκα Κουμαρασουάμι.

«Τα θύματα του Λουμπάνγκα έχασαν για πάντα την παιδική τους ηλικία αλλά ελπίζω ότι με την απόφαση αυτή θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους» τόνισε η Κουμαρασουάμι, προσθέτοντας ότι το δικαστήριο θα πρέπει τελικά να αποζημιώσει όλους όσοι έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης από τον κονγκολέζο πολέμαρχο.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις χαιρέτισαν επίσης την απόφαση, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της οργάνωσης για θέματα διεθνούς δικαιοσύνης, Τζεραλντίν Ματιόλι, είπε ότι το δικαστήριο έστειλε ένα σαφές σημάδι στους δράστες τόσο σοβαρών εγκλημάτων, «ένα σημάδι ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία».

«Η σημερινή απόφαση θα βάλει σε σκέψεις όσους, σε όλο τον κόσμο, διαπράττουν το φρικιαστικό έγκλημα να χρησιμοποιούν και να κακοποιούν παιδιά, είτε στα πεδία των μαχών είτε έξω από αυτά» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μάικλ Μπότσενεκ, ο υπεύθυνος του προγράμματος διεθνούς δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο 51χρονος Λουμπάνγκα καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου καθώς χρησιμοποιούσε παιδιά-στρατιώτες στον εμφύλιο πόλεμο του Ιτούρι, στα βορειοανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, το 2002 και το 2003. Η ποινή του θα οριστικοποιηθεί αργότερα.

Από την πλευρά του ο νομικός εκπρόσωπος των θυμάτων του, Λικ Βαλέιν, προέβλεψε πάντως ότι δεν θα του επιβληθεί η μέγιστη δυνατή ποινή. «Η στρατολόγηση παιδιών είναι ένα πολύ σοβαρό έγκλημα, μια ολόκληρη γενιά θυσιάστηκε εκεί κάτω, όμως δεν πρόκειται για γενοκτονία» δήλωσε , επισημαίνοντας πάντως ότι τα θύματα αισθάνονται ανακούφιση με την απόφαση του δικαστηρίου.

Ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν πάντως δυσαρέσκεια επειδή στις κατηγορίες με τις οποίες είχε παραπεμφθεί ο Λουμπάνγκα δεν περιλαμβανόταν ο βιασμός. «Είναι κρίμα που η κατηγορία του βιασμού δεν του απαγγέλθηκε μολονότι οι δικαστές ανέφεραν με σαφήνεια ότι κορίτσια βιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως σεξουαλικές σκλάβες» είπε η Κάρλα Φέρστμαν της οργάνωσης Redress.

«Ελπίζουμε επίσης να μην υπάρξουν αντίποινα στο Κονγκό εναντίον όσων είχαν το κουράγιο να καταθέσουν στη δίκη» πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε ότι παρά την ενθαρρυντική απόφαση του δικαστηρίου, η στρατολόγηση παιδιών σε εμφύλιους πολέμους συνεχίζεται, σε πολλές περιοχές του κόσμου. Μεταξύ αυτών που καταζητούνται από το ICC είναι και ο Τζόζεφ Κόνι από την Ουγ

Keywords
Τυχαία Θέματα