Κρητικός, σκληρός και... αντιστασιακός ο Βαρδής Βαρδινογιάννης

Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας της οικονομικής αυτοκρατορίας

Ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι ο πατριάρχης της οικογένειας, το απόλυτο και μοναδικό αφεντικό του ομίλου επιχειρήσεων. Ίσως αν ζούσε ο αδελφός του Νίκος (που πέθανε νεότατος στις αρχές της δεκαετίας του '70) να ήταν αυτός στη θέση του.

Ο Νίκος Βαρδινογιάννης ήταν αυτός που έβαλε τα θεμέλια μίας οικονομικής αυτοκρατορίας που ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του '60 και έκτοτε γιγαντώθηκε. Την εποχή που ο Νίκος Βαρδινογιάννης δημιούργησε το σταθμό εφοδιασμού πλοίων στους Καλούς Λιμένες στη Κρήτη

και το διυλιστήριο της "Motor Oil" ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο αιφνίδιος θάνατος του Νίκου Βαρδινογιάννη έφερε στο τιμόνι των επιχειρήσεων τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος είχε παραιτηθεί στο μεταξύ από το Πολεμικό Ναυτικό. Στο μεσοδιάστημα είχε συλληφθεί από τη δικτατορία λόγω της ενεργού συμμετοχής του στο Κίνημα του Ναυτικού. Στις δεκαετίας του 1970 και του 1980, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη επέκτεινε τις δραστηριότητές του. Ναυπήγησε πλοία, έκλεισε μεγάλες συμφωνίες απ' ευθείας με ξένες κυβερνήσεις.

Όταν επιβλήθηκε εμπορικός αποκλεισμός καυσίμων στην τότε Ροδεσία (σ.σ. τη σημερινή Ζιμπάμπουε) ο Όμιλος Βαρδινογιάννη έσπασε το εμπάργκο με ένα πλοίο, κυβερνήτης του οποίου ήταν ο κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης (σ.σ. ο μετέπειτα πρόεδρος της ΠΑΕ «Παναθηναϊκός»).

Πολιτικά, η οικογένεια εθεωρείτο ότι ανήκε στο Κέντρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο έτερος αδελφός, ο Παύλος Βαρδινογιάννης είχε εκλεγεί (προδικτατορικά) βουλευτής Ρεθύμνου με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.

Με Μητσοτάκη

Στη μεταπολίτευση, ο Παύλος Βαρδινογιάννης συντάχθηκε με τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όταν ο τελευταίος ίδρυσε το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων το 1977.

Στις εκλογές που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο εκείνου του έτους, το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων εξέλεξε δύο βουλευτές στην Κρήτη. Ένας ήταν ο αείμνηστος Παύλος Βαρδινογιάννης στο Ρέθυμνο και ο άλλος ήταν φυσικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στα Χανιά.

Καθοριστικό ρόλο στην εκλογή τους έπαιξε η αμέριστη υποστήριξη που τους παρείχε ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης. Ύστερα από δύο χρόνια, το 1979, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν μια κίνηση που είχε την αποδοχή του κ. Βαρδινογιάννη.

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1981, δεν προκάλεσε πρόβλημα στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, ο οποίος είχε αποκτήσει και την πλειοψηφία των μετοχών στην ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού από το καλοκαίρι του 1979. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσαρμόστηκε και συνυπήρξε με τον κ. Β. Βαρδινογιάννη. Ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου -πραγματιστής κατά βάθος- παρενέβη καθοριστικά όταν κάποιοι από τους υππουργούς του θέλησαν να προκαλέσουν προβλήματα και εμπόδια στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου Βαρδινογιάννη, όντας προσκολλημένοι σε μαρξιστικά και σοσιαλιστικά ιδεώδη.

Οι πολιτικοί

Ο τότε γ.γ. Αθλητισμού κ. Κίμων Κουλούρης κατηγορήθηκε για σ

Keywords
Τυχαία Θέματα