Κύπρος: Ετοιμάζουν και δεύτερο μνημόνιο με οδυνηρά μέτρα
Συναντήσεις μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου πραγματοποίησε κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τέσσερις γενικούς διευθυντές κυπριακών Υπουργείων και τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας.
Μετά τις συναντήσεις αυτές το ΔΝΤ συνέταξε μνημόνιο, που στάλθηκε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας, και Υγείας) μία εβδομάδα, πριν η Κύπρος
Με την ένδειξη «μόνο για επίσημη χρήση», το δεύτερο μνημόνιο, όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πολίτης» ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Θεοδώρου, προβλέπει μειώσεις μισθών στο Δημόσιο από το 3% (που είχαν συμφωνηθεί στο πρώτο μνημόνιο, αρχίζοντας από το 2014) στο 5%. Με αυτό το μέτρο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εξοικονομείται 0,3% από το ΑΕΠ του κράτους.
Το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο υπογράφεται μόνο από το ΔΝΤ, και όχι τα άλλα μέλη της τρόικας, προβλέπει ακόμα κατάργηση του 13ου και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ.
Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται συνολικά δαπάνες που αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ. Τα δύο αυτά μέτρα, τα οποία κρίνονται ως και τα σημαντικότερα, εξαρτώνται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Δεδομένου του γεγονότος ότι το μνημόνιο γράφτηκε πριν η Βουλή καταψηφίσει την πρώτη συμφωνία με το Eurogroup της 15ης Μαρτίου, εξάγεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αβίαστα το συμπέρασμα ότι σήμερα τα μακροοικονομικά αυτά μέτρα είναι μάλλον υποχρεωτικά για την Κύπρο».
Στην εισαγωγή του μνημονίου (φωτοτυπία της πρώτης του σελίδας δημοσιεύεται στην εφημερίδα) του Μαρτίου 2013, το ΔΝΤ επισημαίνει: «Μεταξύ 2007 και 2012, η δημοσιονομική ισορροπία επιδεινώθηκε κατά 9% του ΑΕΠ. Αυτή η επιδείνωση προέκυψε από αποτυχημένα έσοδα και συνεχή αύξηση των δημόσιων δαπανών. Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από λίγο κάτω του 60% στο 90% του ΑΕΠ.
Ενδεχόμενες υποχρεώσεις από τον τραπεζικό τομέα μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα του εν λόγω χρέους».
Το σοβαρότερο μέτρο για την εκπαιδευτική κοινότητα, δηλαδή εκείνο που θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, δεν περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο εκπαίδευσης, αλλά στο γενικότερο κεφάλαιο για το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας, προβλέποντας την έξοδο από το υπουργείο Παιδείας 2.000 εργαζομένων μέχρι το 2016, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί, αν πρόκειται περί εκπαιδευτικών ή άλλου προσωπικού.
Το ΔΝΤ αγγίζει και τους πανεπιστημιακούς, με διόλου κολακευτικές για τους ίδιους παρατηρήσεις όσον αφορά στους όρους εργοδοσίας τους. Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση στο δεύτερο μνημόνιο ότι οι πανεπιστημιακοί λαμβάνουν επίδομα για εξαιρετική επίδοση μεταξύ 7.000 και 12.000 ευρώ κάθε χρόνο, το οποίο όμως δίνεται χωρίς διακρίσεις σε όλους, μετατρέποντάς το, σύμφωνα με το ΔΝΤ, «σε επιπλέον μισθό αντί ως ανταπόδοση παραγωγικότητας».
Για να καταστεί αντιληπτό το κόστος του εν λόγω επιδόματος για τους πολίτες, το 2011 ανήλθε σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Για να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους, το ΔΝΤ προτείνει να καταργηθεί το εν λόγω επίδομα και να εισαχθούν δίδακτρα στα δύο κρατικά πανεπιστήμια, ενώ, για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα φοιτητών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, προτείνεται να εισαχθεί το αγγλικό σύστημα των προνομιακών δανείων σε άπορους φοιτητές.
Για τις δαπάνες στην υγεία, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι το σύστημα, όπως εφαρμόζεται στην Κύπρο, εγείρει ερωτηματικά περί ισονομίας των πολιτών, καθώς πολλά από τα έξοδα αναλαμβάνονται απευθείας «από την τσέπη» των πολιτών. Με ένα υπουργείο Υγείας, που διεκδικεί συγχρόνως τους ρόλους του διαμορφωτή πολιτικής, του υπεύθυνου εφαρμογής της και της μονοπωλιακής παροχής υπηρεσιών υγείας, η όλη κυπριακή δομή υγείας, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, πάσχει.
Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ προτείνει στο Υπουργείο Υγείας να διαχωρίσει θεσμικά αυτούς τους ρόλους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι το Υπουργείο Υγείας «δεν διαθέτει εργαλεία παρακολούθησης της απόδοσης των ιατρικών λειτουργών, ενώ ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς κανόνες».
Μέχρι την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, για την οποία το ΔΝΤ δεν εμφανίζεται αισιόδοξο δεδομένων των διαχρονικών καθυστερήσεων, προτείνονται στο δεύτερο μνημόνιο σειρά μέτρων, όπως ο περιορισμός των κριτηρίων δωρεάν περίθαλψης, η αύξηση των τελών, που πληρώνονται κατά τις επισκέψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια και η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.
Το σύστημα κοινωνικής προστασίας της Κύπρου, το οποίο εισήχθη σε μια εποχή χαμηλής ανεργίας, οφείλει να συμβαδίσει με την εποχή της κρίσης, παρατηρεί το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι άνεργοι στην Κύπρο πριν από την κρίση δεν ήταν απαραιτήτως και φτωχοί. «Σήμερα είναι και το κράτος οφείλει να τους συνδράμει», επισημαίνεται.
Ωστόσο, πριν προχωρήσει στις προτάσεις του το ΔΝΤ σημειώνει ότι πολλές πολιτικές κοινωνικής προστασίας εφαρμόζονται από διάφορα υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές, όπως για παράδειγμα η στεγαστική πολιτική του κράτους. Ακόμα, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι «υπό τις υφιστάμενες συνθήκες του κράτους, η βοήθεια σε εκτοπισθέντες δεύτερης και τρίτης γενιάς δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα, τη στιγμή που νεόπτωχοι θα απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους».
Ως εκ τούτου, προτείνεται να ψηφιστεί ως κατεπείγουσα νέα νομοθεσία για την κρατική βοήθεια, με εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να ισχύσουν και στη φοιτητική βοήθεια, ενώ προτείνεται κατάργηση των διαφόρων βοηθημάτων για τουρισμό, καθώς και το επίδομα αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή για μαθητές. Ακόμα, το ΔΝΤ προτείνει όλα τα δημόσια βοηθήματα να φορολογούνται. Κυρίως, όμως, το ΔΝΤ προτείνει επέκταση του ανεργιακού επιδόματος στον έναν χρόνο (όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ).
«Διαψεύδω ότι το Υπουργείο Παιδείας ή ο υποφαινόμενος Υπουργός έχει δεχθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα για ένα δεύτερο μνημόνιο και σε αυστηρά μέτρα, που αυτό προβλέπει για τους εκπαιδευτικούς.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οδηγίες ΙΚΑ προς συνταξιούχους χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ
- Ανθρώπινο κρέας στα Super Market [To φωτορεπορτάζ αφορά κίνηση ακτιβιστών - Οι φωτογραφίες σοκάρουν]
- Η Κύπρος και η Ρωσία δεν «τα έσπασαν» έτσι απλά
- Δείτε την γυναίκα που χαίρεται τον Αντώνη Νικοπολίδη [εικόνα]
- ΠΑΡΑΤΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ " ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΥΔΡΑΣ.
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Πριν από λίγο: Ανταλλαγή πυροβολισμών στα Εξάρχεια
- Αυτή είναι η 25χρονη Κατερίνα που «έσβησε» στα Ίσθμια
- Αυτό είναι το δεύτερο μνημόνιο της Κύπρου: Απολύσεις 2.000 εκπαιδευτικών και μείωση 5% των μισθών στο δημόσιο
- "Aν χρειαστεί και καταθέσεις κάτω των 100000 ευρώ"
- ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Αυτή είναι η 25χρονη Κατερίνα που «έσβησε» στα Ίσθμια
- Αυτός είναι ο Αλβανός δολοφόνος της 25χρονης στα Ίσθμια
- Τρόμος για συμβόλαια θανάτου στην Κύπρο
- Οι αστυνομικοί θα αναλάβουν τα έξοδα για την κηδεία της 25χρονης
- Ποιοι τα έχουν βάλει με τον Κεδίκογλου...
- Πυροβολισμοί στα Εξάρχεια: Από θαύμα γλίτωσε νεαρή κοπέλα
- «Αφαίμαξη» της Κύπρου: Εγκαταλείπουν τη Μεγαλόνησο τα ρωσικά κεφάλαια
- Στριπτιτέζ σε ρόλο λέκτορα σε πανεπιστήμιο
- Δείτε το φουτουριστικό πλωτό μπαρ στο Τόκιο(pics)
- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Κύπρος: Ετοιμάζουν και δεύτερο μνημόνιο με οδυνηρά μέτρα
- Τρόμος για συμβόλαια θανάτου στην Κύπρο
- Οι «βόμβες» του Διώτη ανέτρεψαν τα δεδομένα
- Δεν είμαστε συνεταιράκια του Παπανδρέου!
- Εκσκαφέας έπεσε σε χαντάκι (pics)
- Σοκ:Τον κρατούσαν αλυσοδεμένο σε θερμοκήπιο!
- Στριπτιτέζ σε ρόλο λέκτορα σε πανεπιστήμιο
- «Αφαίμαξη» της Κύπρου: Εγκαταλείπουν τη Μεγαλόνησο τα ρωσικά κεφάλαια
- Φονικές πλημμύρες στον Μαυρίκιο
- Αναστέλλουν εκ νέου τις κινητοποιήσεις τους οι εισαγγελείς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η κλήρωση και διαλογή του ΤΖΟΚΕΡ
- Σφαγή αμάχων στη Συρία
- "Δεν έμεινε ικανοποιημένος ο ΠΑΟΚ από την ισοπαλία"
- 57η Μοτοπορεία Αγανακτισμένων Μοτοσυκλετιστών Ελλάδας
- Tο ραντεβού του Καρζάι με τον Εμίρη
- Κλειστό το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο
- Μίτσελ: Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι σαν τον ΠΑΟΚ και τον Αστέρα Τρίπολης
- Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα
- Στα αποδυτήρια ο Σαββίδης: “Θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους”
- Έγγραφο ντοκουμέντο μόνο στο NewsIt – Συγγενείς κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα της Κύπρου έβγαλαν πάνω από 26 εκατομμύρια ευρώ πριν το κούρεμα!