Κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν συμβιβασμό

Εκνευρισμός στην Αθήνα για τη στάση των δανειστών και τις δηλώσεις αμφισβήτησης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τη «χρυσή τομή» στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μέσω e-mail αναζητούν κυβέρνηση και τρόικα, ώστε να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» και να δοθεί το πράσινο φως για επιστροφή της τριμερούς στην Αθήνα και

στη συνέχεια να εκταμιευθεί η δόση.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν καθώς, την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται Eurogroup στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα την Ελλάδα, η κυβέρνηση προσπαθεί να τα βρει με την τρόικα, για να λάβει στις Βρυξέλλες το “οκ” για την εκταμίευση των 11 δισ. Ευρώ.

Οι τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που αμφισβήτησαν εμμέσως το πρωτογενές πλεόνασμα προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να αφήσει αιχμές για τη στάση των δανειστών. «Αν η Eurostat επιβεβαιώσει το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, τότε θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και θα κλείσει το ελληνικό ζήτημα», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα για πρώτη φορά δηλώνει ανοιχτά ότι, «αν είχαμε δεχθεί τις προβλέψεις της τρόικας τον περασμένο Σεπτέμβριο που μας έλεγαν ότι το 2013 κλείνει με έλλειμμα και θα χρειαστούμε μέτρα 2,9 δισ. ευρώ για το 2014, θα είχαμε κάνει εθνικό έγκλημα. Φανταστείτε τι θα γινόταν. Τώρα βλέπουν τα στοιχεία με το πρωτογενές πλεόνασμα και… ψάχνονται».

Οι συνομιλητές του έδειξαν να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες στήριξης της χώρας αλλά και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη καμπή, κάτι το οποίο άλλωστε επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την Ελλάδα.

Τη γραμμή αυτή δείχνει να ακολουθεί και το ΔΝΤ, το οποίο θα περιμένει την κατάθεση με τη μορφή πολυνομοσχεδίου στη Βουλή όλων των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να απελευθερώσει το δικό του πακέτο χρηματοδότησης που λήγει το 2016.

Η απελευθέρωση της αγοράς μέσω της υιοθέτησης του πακέτου προτάσεων του ΟΟΣΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς γερμανούς βουλευτές, το οποίο αποτέλεσε τη βάση ενημέρωσης των διεθνών ΜΜΕ για την Ελλάδα. Σ΄αυτό αποτυπώνεται η σαφής πρόθεση στήριξης της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος νεύρων για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ο πολλά... βαρύς «άρχων» της Eurostat

Σαμαράς: Δεν θέλουμε νέα βοήθεια!

Σαμαράς: Η χώρα ξαναβρίσκει το δρόμο της

Keywords
Τυχαία Θέματα