Λυκουρέντζος:«Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ εξαρτάται από το νόμο»

17:03 4/9/2012 - Πηγή: NewsBomb

Οι τηλεφωνικές κλήσεις για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ και η χρηματοδότησή του ήταν ένα από τα κύρια θέματα στα οποία έδωσε απαντήσεις ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Real FM και επικοινωνώντας με τους ακροατές, οι οποίοι του έθεταν ερωτήματα σχολίασε τη σημερινή διαμαρτυρία των συνταξιούχων στο υπουργείο Υγείας.

Σε ερώτημα για τις τηλεφωνικές κλήσεις

για ραντεβού με ιατρούς στον ΕΟΠΥΥ ο κ. Υπουργός είπε ότι «η διαγωνιστική διαδικασία για να ανατεθούν οι τηλεφωνικές κλήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες έχει προηγηθεί της δικής μου ανάληψης των καθηκόντων. Ήταν ένας διαγωνισμός ο οποίος είχε ολοκληρωθεί εκ των προτέρων», ενώ πρόσθεσε πως «ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε ένα σημαντικό τίμημα σε μια εταιρεία για να μπορούν μέσω αυτής να απευθύνονται οι πολίτες που ήθελαν τα τηλεφωνικά ραντεβού. Αυτό λοιπόν καταργήθηκε, όπως έχω ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή δεν πληρώνει ο Οργανισμός πια ένα τεράστιο ποσό το οποίο ήταν 10 εκατομμύρια, περίπου, κατά έτος και συνολικά είχε αυξήσει την δαπάνη πάνω από 60 εκατομμύρια.

Επίσης, αυτό το οποίο γίνεται τώρα είναι ότι το τίμημα ήταν περίπου στο ένα ευρώ και κατόπιν συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Σαλμάς, στη Βουλή, οι εταιρείες προβαίνουν σε συνεχείς μειώσεις και εντός των ημερών θα υπάρξει και εκ νέου συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τις εταιρείες για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τους πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στα τηλεφωνικά ραντεβού με δραστική μείωση του κόστους. Το παρακολουθούμε από κοντά, όπως πολύ καλά γνωρίζετε κι εσείς και οι ακροατές, όταν ένας διαγωνισμός έχει τελειώσει, δεν έχω κανένα τρόπο να παρέμβω για την ακύρωσή του».

Ερώτηση τέθηκε και για το θέμα που προέκυψε με τον μοριακό έλεγχο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, όπου ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε ότι «Έχω από χθες εξηγήσει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε εντολή για να ελέγξουμε το αίμα μέσω της διαδικασίας του μοριακού ελέγχου. Ουδέποτε μετακίνησε το ποσό αυτό και ουδέποτε έλαβε χώρα η διαδικασία απευθείας ανάθεσης. Δεν χρειάστηκε να γίνει η κίνηση του ποσού από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΕΚΕΑ και εκεί τελειώνουν όλα», συμπληρώνοντας «ας μην δίνουμε μεγαλύτερη διάσταση από την πραγματική των γεγονότων. Εάν είχε υπάρξει αυτή η διαδικασία να ξέρετε και το γνωρίζετε πολύ καλά εσείς, ότι πρώτος εγώ θα είχα θέσει το θέμα».

Για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ ο κ. Υπουργός διασαφήνισε ότι «Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ δεν εξαρτάται από τη βούληση του Υπουργού. Εξαρτάται από το νόμο. Και ο νόμος προβλέπει ότι ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ταμείων. Οι ασφαλισμένοι καταβάλουν κάθε μήνα την ασφαλιστική τους εισφορά για την υγεία, τα ταμεία τη μεταβιβάζουν στον ΕΟΠΥΥ και χρηματοδοτείται από το κράτος με το 0,4% του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών μεταβιβάζει κάθε μήνα την υποχρέωσή του. Εκεί που συναντούμε μεγάλες δυσκολίες είναι από την πλευρά των ταμείων και αυτό διότι η ύφεση της οικονομίας έχε

Keywords
Τυχαία Θέματα