Μ. Γλέζος: Να δώσει ο Παπαδήμος στοιχεία για το «κατοχικό δάνειο»

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, διαπίστωσαν οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών της Βουλής, που ενημερώθηκαν για το σχετικό ζήτημα από τρεις πανεπιστημιακούς καθηγητές, τον Μ. Γλέζο και τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα μέλη των επιτροπών αξίωσαν από την κυβέρνηση να πάρει θέση στο εθνικό ζήτημα, ενώ το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

κάλεσε τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο να δώσει στοιχεία για το «αναγκαστικό δάνειο». Μάλιστα, ο κ. Γλέζος υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος του είχε απαντήσει όταν ήταν επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ότι για το συγκεκριμένο αίτημα απαιτείται εντολή πρωθυπουργού. «Σήμερα που είναι εκείνος πρωθυπουργός ας μας τα δώσει», ανέφερε, ζητώντας τη συνδρομή της Βουλής για να παραδωθούν τα στοιχεία.

Πέραν του κ. Γλέζου, για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του καταναγκαστικού δανείου μίλησαν στα μέλη των επιτροπών τόσο οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Μανώλης Ρούκουνας, (μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Στέλιος Περράκης, Αντ. Μπρεδήμας, και ο Ιω. Παπαδάκης, υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Προέχει η επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών

Ο κ. Μπρεδήμας, ως καθηγητής διεθνούς δικαίου χαρακτήρισε τη νομική δυνατότητα προσφυγής ως εργαλείο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει την επιστροφή των ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών από τη Γερμανία.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Μπρεδήμας υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει έμφαση στην επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, έναντι άλλων διεκδικήσεων, καθώς συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. Επίσης, υποστήριξε ότι το κατοχικό δάνειο ήταν ιδιαίτερα απεχθές, καθώς η η Ελλάδα πλήρωνε το 113% του ΑΕΠ, όταν το Βέλγιο κατέβαλε το 24%, η Νορβηγία το 69% και η Ολλανδία το 17% του ΑΕΠ.

«Να παραμείνει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Παντείου, Στ. Περράκης τόνισε ότι το ζήτημα θα πρέπει να παραμείνει σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να διαχειριστεί η κυβέρνηση τον χρόνο και τον τρόπο, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχουν και νομικές δυνατότητες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

«Χρειάζεται συνολική μελέτη»

Συνολική μελέτη των επίσημων στοιχείων που αφορούν το κατοχικό δάνειο ζήτησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Ρούκουνας, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «δεν ασχολήθηκε με την ελληνική περίπτωση» στην πρόσφατη απόφασή του, αν και δημιουργεί δεδικασμένο ως προς το ζήτημα της ετεροδικίας.

Πλήρης συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιω. Παπαδάκης δεσμεύτηκε ότι η τράπεζα θα συνεργαστεί πλήρως με νομικούς για να εκτιμηθεί το ύψος του δανείου, αν και διευκρίνισε ότι το ακριβές ποσό δεν έχει υπολογιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα