Μάχη με το χρόνο μέχρι το επόμενο Eurogroup

Τι ζητούν οι δανειστές και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για να καταφέρει να εκταμιεύσει τη δόση στο Eurogroupτου Μαρτίου.

Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης βρέθηκε χθες ο Γιάννης Σουρνάρας.

Η «ανακωχή» με τους Ευρωπαίους φαίνεται πως έχει τελειώσει και διά στόματος του προέδρου Γερούν Ντάισελμπλουμ, έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι αν δεν τα βρείτε με την τρόικα τότε η στρόφιγγα της χρηματοδότησης

δε πρόκειται να ανοίξει.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες προσδοκά μία καταρχήν συμφωνία με την τρόικα ως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη λήξη του Eurogroup και τις δηλώσεις του προέδρου του, Γέρουν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο η αξιολόγηση επί του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί και χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Ο ίδιος τόνισε ότι μόνο όταν υπάρξει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ελληνικό ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup, και άρα και το ενδεχόμενο εκταμίευσης κάποιας δόσης.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα, ωστόσο επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις.

Κατά την παρέμβασή του στο Eurogroup, o Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 830 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και αλλάζει όλη την εικόνα και γι' αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της Τρόικας να επαναπροσδιορίσουν την όλη κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας ότι το βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ήταν το δημοσιονομικό κενό, «έχει λυθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης».

«Βρείτε τα με την τρόικα το συντομότερο δυνατό»

Η απειλή του Eurogroup προς την Ελλάδα υπήρξε μάλιστα ιδιαίτερα σαφής: «δεν θα ασχοληθούμε ξανά μαζί σας αν δεν καταλήξετε προηγουμένως σε συμφωνία με τη τρόικα», φράση που χρησιμοποίησε δύο φορές ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη τύπου μετά τις εργασίες του Συμβουλίου.

Το στίγμα είχε δώσει νωρίτερα και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε όταν έλεγε πως «χρειάζονται ακόμα πρόσθετες προσπάθειες και η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό καλά», αναφερόμενος στα μέτρα που ζητά η τρόικα για το 2014 και 2015 - αφού προηγουμένως είχε αναγνωρίσει την σημαντική πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Την είδηση ωστόσο, έβγαλε με την συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall street Journal o επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το μείγμα που πρέπει να χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει την προσαρμογή, ξεκαθάρισε πως «αυτό δεν πρέπει να γίνει από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα δεν ζητά μειώσεις μισθών και συντάξεων και κακώς το υπουργείο Οικονομικών θέτει μονίμως αυτό το ερώτημα στο εσωτερικό.

Αυτό που του ζητάνε είναι να προβεί σε 11.000 απολύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2014, και να τρέξει τάχιστα το δεύτερο κύμα της κινητικότητας των 12.500 εργαζομένων, μαζί με σωρεία άλλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων - αλλιώς δόση δεν πρόκειται να εκταμιευτεί.

Τα υπόλοιπα ζητήματα

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2015, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει περιοχές από τις οποίες αναμένει εξοικονόμηση και οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σχετικά με την λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» που αφορά διαρθρωτικές αλλαγές, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι θα εφαρμοστεί στο 80%.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, ο Γ. Στουρνάρας εξήγησε στους ομολόγους του ότι καμία επιχείρηση δε ζητάει ομαδικές απολύσεις.

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα ξεκινήσει μόλις η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, περί τις 24 Απριλίου.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Έγκριση της επόμενης δόσης τον Μάρτιο προσδοκά ο Στουρνάρας

Μαριάς: Υποτιθέμενη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Ντάισελμπλουμ:Χωρίς «ναι» της Τρόικας η Ελλάδα δεν παίρνει καμία δόση!

Ντάισελμπλουμ: Έχει καθυστερήσει η αξιολόγηση για την Ελλάδα

Βόλφκανγκ Σόιμπλε: Μεγάλη πρόοδο σημείωσε η Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα