Με άρωμα Ελλάδας η προσεδάφιση του ρομπότ Philae στον κομήτη

Ο γνωστός Έλληνας μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου έδωσε ελληνικό.... άρωμα στην ιστορική προσεδάφιση του διαστημικού ρομπότ Philae (Φίλαι) στον κομήτη Τσούρι,…

Οι εικόνες από την ιστορική προσεδάφιση «ντύθηκαν» μουσικά από μια τριλογία του διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικού, που συνέθεσε ο ίδιος ειδικά για την διαστημική αποστολή του Rosetta, έπειτα από αίτημα της ESA.

Η Ευρωπαϊκή

Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανέβασε στο λογαριασμό της στο YouTube την τριλογία του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ήταν άλλωστε εκείνη που ζήτησε από τον Έλληνα μουσικό να συνθέσει την τριλογία για την αποστολή της Rosetta.

Το μικρό ρομπότ προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας, επτά ώρες αφού αφέθηκε από το σκάφος Rosetta, σε απόσταση μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη.

Οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν το μικρό ρομπότ έστειλε το πρώτο σήμα από τον προορισμό του. «Είμαστε πάνω στον κομήτη!», είπε ο Αντρέα Ακομάτζο, ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΟΔ Ζαν-Ζακ Ντορντέν χαιρέτισε την εξέλιξη κάνοντας λόγο περί ενός «τεράστιου βήματος για τον ανθρώπινο πολιτισμό».
Αργότερα, ο Ντορντέν εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη της αποστολής. «Έχουμε σύνδεση με το Φίλαι, και λειτουργεί... αφού έχουμε ραδιοσύνδεση και ενέργεια, μπορούμε να συλλέξουμε δεδομένα».

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, η NASA, χαιρέτισε την σημερινή προσεδάφιση κάνοντας λόγο για ένα σπουδαίο «βήμα προόδου» στην εξερεύνηση του διαστήματος. «Συγχαίρουμε τον ΕΟΔ για την επιτυχία του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA.

Η προσεδάφιση —και γενικότερα η αποστολή αυτή— σηματοδοτεί την είσοδο της Ευρώπης στην ελίτ σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, πεδίο όπου έως τα τελευταία χρόνια κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με την Κίνα να αναδύεται πρόσφατα ως ένας σημαντικός παράγοντας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε την προσεδάφιση του ρομπότ, κάνοντας λόγο για μια «νίκη για την Ευρώπη, για την πρόοδο και για την ανθρωπότητα».

Αλλά η ευφορία για την προσεδάφιση μετριάστηκε από την ανησυχία το ρομπότ να μην έχει στερεωθεί όπως πρέπει στην επιφάνεια του κομήτη.
«Όσο δεν είμαστε βέβαιοι πως έχει στερεωθεί σωστά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τρυπάνι (για τη συγκέντρωση δειγμάτων)», εξήγησε ο Γάλλος αστρονόμος Ζαν-Πιερ Λουμινέ.

Η αποστολή του διαστημοπλοίου Rosetta, που αρχισε το 2004 κι έχει κόστος €1 δισεκ., αποσκοπεί να χυθεί φως στην δημιουργία του σύμπαντος, πριν από 4,6 δισεκ. χρόνια. Οι κομήτες ανάγονται στη δημιουργία του ηλιακού συστήματος και, λόγω της χημικής σύνθεσής τους, μπορούν να αποκαλύψουν πολύτιμα δεδομένα για την προέλευση και την ιστορία του σύμπαντος στους επιστήμονες.

Μελετώντας τα δείγματα που θα συλλέξει το Φίλαι, για παράδειγμα, ο ΕΟΔ ελπίζει ότι θα δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα εάν ήταν πράγματι οι κομήτες αυτοί που έφεραν το νερό στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα