Με οδηγό τον Καραμανλή ο Σαμαράς στην Κίνα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Από ελληνικής πλευράς οι προσδοκίες είναι τεράστιες και για το λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να εξετάσουν όλο το πλέγμα των ελληνοσινικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να επιστρέψει από το Πεκίνο και τη Σανγκάη έχοντας υπογράψει σημαντικές συμφωνίες και όχι απλά να έχει πραγματοποιήσει ένα καλό ταξίδι από πλευράς δημοσίων σχέσεων.

Οι

Κινέζοι από τη δική τους οπτική, βλέπουν θετικά την επίσκεψη του "φίλου" Έλληνα πρωθυπουργού καθώς το θεωρούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μπουν για τα καλά στο παιχνίδι των επενδύσεων στη χώρας μας. Ήδη ο Κινέζος πρέσβης Du Qiwenm έδωσε το πρώτο στίγμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κινέζου διπλωμάτη, πρόκειται να υπογραφούν μία σειρά από συμφωνίες για εξαγωγές, ιδιαίτερα για προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα γουναρικά Καστοριάς, μαρμάρου αλλά φυσικά και στο πεδίο του τουρισμού, όπου υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες.

Το χαρτοφυλάκιο του πρωθυπουργού έχει γεμίσει με σημειώσεις για κάθε τι το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός έχει ως "οδηγό" τις απόλυτα επιτυχημένες επαφές του Κώστα Καραμανλή με τους Κινέζους κατά την περίοδος διακυβέρνησής του.

Για το λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές για να γίνει μια σειρά από ενέργειες οι οποίες θα προετοιμάσουν το ταξίδι του:

1. Να επανεξεταστεί το πλαίσιο της συνεργασίας με την Cosco, αλλά και με μεγάλες κινεζικές όπως η ChinaShipping.

2. Μελετήθηκαν τρόποι προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων με δεδομένο το ενδιαφέρον για το λιμάνι, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και την πιθανότητα παραχώρησης για εμπορευματική χρήση των λιμένων στο Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα.

3. Ζητήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών να γίνει πλήρης επανεξέταση του πλαισίου σχέσεων που αναπτύχθηκε από την εποχή της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο ώστε να συνεχιστεί αυτή η πολιτική που εγκαταλείφθηκε όταν ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία της χώρας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς, εκτός από την προσέλκυση επενδύσεων είναι και η αμοιβαία διπλωματική κατανόηση σε κορυφαία εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα βαλκανικά θέματα και ο καθορισμός της ΑΟΖ.

Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να στεφθεί από επιτυχία το συγκεκριμένο ταξίδι με την αποδοχή πρόσκλησης στην Αθήνα προς την κινεζική ηγεσία. Αμέσως μετά και με αυτά τα δεδομένα θα προετοιμαστεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, όποτε θα επιδιωχθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οι κινήσεις από Μαξίμου και ΥΠΕΞ είναι πολύ προσεχτικές γι' αυτό και το τελικό πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Σαμαρά δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από τις 14 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα θα αρχίσει στις 15 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 19.

Διαβάστε επίσης:

Στην Κίνα ο Μηταράκης – Σε καλό κλίμα οι πρώτες επαφές

Περίπου 60 επιχειρηματίες μαζί με τον Σαμαρά στην Κίνα

Keywords
Τυχαία Θέματα