Μεϊμαράκης:Κυριότερο εμπόδιο της ανάπτυξης η περιορισμένη ρευστότητα

Το κυριότερο εμπόδιο για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη είναι η περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην εναρκτήρια σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική Διακυβέρνηση. Η Διάσκεψη, στην οποία ο πρόεδρος της Βουλής συμπροήδρευσε με τον πρόεδρο

του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Βουλή των Ελλήνων, και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Στην εναρκτήρια πανηγυρική σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Στην παρέμβασή του ο Ευαγγ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι η έλευση του 2014 σηματοδότησε μία νέα αρχή για ολόκληρη την Ευρώπη, της οποίας η οικονομία, όπως σημείωσε, φαίνεται να επιστρέφει με αργά αλλά σταθερά βήματα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, έπειτα από 18 ολόκληρους μήνες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «διευρύνεται το χάσμα ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά με τη συνεχή μεταφορά κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού από τον μεν στον δε, καταδικάζοντας ειδικά τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής σε έναν αντιαναπτυξιακό φαύλο κύκλο».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «η αποσταθεροποίηση που προκλήθηκε στο οικοδόμημα της ΟΝΕ, λόγω λανθασμένων πολιτικών των κρατών-μελών, έλλειψης αποτελεσματικής εποπτείας από τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και ανεπαρκών ευρωπαϊκών μηχανισμών, όπως αποδείχτηκε, θα παρατείνει την αβεβαιότητα που κυριαρχεί». Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πρόσθεσε. Υπογράμμισε επίσης ότι «το υψηλό συσσωρευμένο δημόσιο χρέος σε πολλές χώρες, ο κατακερματισμός των χρηματαγορών, η ανεργία που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ιδίως στους νέους ανθρώπους, θα συνεχίσουν να αποτελούν μεγάλο βραχνά και να αντισταθμίζουν οποιαδήποτε οφέλη μπορεί να προκύψουν από τους βελτιωμένους δημοσιονομικούς δείκτες».

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο Ευαγγ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελλάδας που αναδείχθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης, ανάγκασαν τη χώρα να μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής και να υλοποιήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σκληρές, αλλά, εκ των πραγμάτων, αναγκαίες πολιτικές». «Πρόκειται για μία δίχως προηγούμενο δημοσιονομική προσαρμογή, τη μεγαλύτερη και ταχύτερη που έχει ποτέ επιτευχθεί από μέλος του ΟΟΣΑ», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας στη συνέχεια:

«Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, σε αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μεγάλες τομές στη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, την Υγεία, την Παιδεία, το Ασφαλιστικό Σύστημα, την αγορά εργασίας και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Ενώ όμως οι πολιτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, το δυσανάλογα υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος έθεσε σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των συγκεκριμένων προγραμμάτων προσαρμογής».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «Ένα βασικό μάθημα που μας δίδαξε η κρίση είναι η ανάγκη για πολιτική εμβάθυνση πέραν της οικονομικής, δημοσιονομικής και τραπεζικής. Η πολιτική ολοκλήρωση είναι απαραίτητη ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ενισχυμένη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία στα επίπεδα που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο είναι καίριας σημασίας ο αποφασιστικός και ενεργός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η στενή συνεργασία του με τα εθνικά κοινοβούλια».

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης σε τράπεζες: Υπάρχει «δίψα» στη ρευστότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα