Μελετά κυβέρνηση τεχνοκρατών ο Παπαδήμος

Πυρετώδεις διεργασίες για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την παραίτηση έξι υπουργών.

Ο ανασχηματισμός κρίνεται απαραίτητος μετά και την αποχώρηση των υπουργών του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση αλλά και τις παραιτήσεις των Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Κουτσούκου που άδειασαν έξι «καρέκλες» από το υπουργικό συμβούλιο.

Μπορεί η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης να κοντεύει να ολοκληρωθεί, ωστόσο

ο Λουκάς Παπαδήμος και οι συνεργάτες του, θεωρούν αναγκαίο τον ανασχηματισμό, έτσι ώστε να μην σπάσει η συνοχή στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος και να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανασχηματισμού κατά το πρότυπο της ιταλικής κυβέρνησης.

Το μοντέλο της κυβέρνησης Μόντι, που περιλαμβάνει μικρό και ευέλικτο σχήμα, αποτελείται αποκλειστικά από τεχνοκράτες υπουργούς.

Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε κυβέρνηση αποκλειστικά αποτελούμενη από τεχνοκράτες, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, θα εκφράσουν σοβαρές αντιρρήσεις.

Ο λόγος; Ότι εκείνοι έχουν τραβήξει μέχρι τώρα το κουπί και έχουν πληρώσει το τίμημα της απόφασής τους.

Ένα άλλο σχέδιο που εξετάζει ο κ. Παπαδήμος είναι η δημιουργία ενός μικρού κυβερνητικού σχήματος «μεικτό», αποτελούμενο δηλαδή και από πολιτικούς και από τεχνοκράτες.

Να αναθέσει δηλαδή σε τεχνοκράτες κρίσιμους τομείς της διακυβέρνησης και σε δευτερεύοντα υπουργεία είτε να διατηρήσει τα ίδια πολιτικά στελέχη, είτε να τοποθετήσει άλλα που θα του υποδείξουν οι Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς.

Μια τρίτη εκδοχή του ανασχηματισμού, περιλαμβάνει μια αμιγώς πολιτική κυβέρνηση, με ανακύκλωση των κορυφαίων στελεχών και από τα δύο κόμματα και απλώς αύξηση των μελών της που θα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Το σίγουρο είναι πως πολλά θα κριθούν και από τη στάση των πολιτικών αρχηγών, με τον Α. Σαμαρά να επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα