Μετά τον Παπουτσή ο Βενιζέλος θέλει να «βολέψει» κι άλλους

Έφοδο «κρατικοδίαιτων ΠΑΣΟΚων» σε κυβερνητικούς θώκους καταγγέλλουν βουλευτές και παράγοντες της ΝΔ ενώ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση του κ. Αντώνη Σαμαρά


Του Ειδικού Συνεργάτη

Με αφορμή τον διορισμό Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα κατ' εντολήν και καθ' υπόδειξη του Ευάγγελου Βενιζέλου,

αναδεικνύεται γλαφυρά ο τρόπος που γίνεται το μοίρασμα της πίτας της εξουσίας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το γιατί οι Νεοδημοκράτες έχουν κάθε λόγο να είναι εκνευρισμένοι βλέποντας το κόμμα του 4%-5% να θέτει όρους επιβολής προσώπων αλλά και πολιτικών.

Ο διορισμός του κ. Χρήστου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα, σε θέση τα καθήκοντα της οποίας δεν έχουμε μάθει ακόμα, έβγαλε το «τζίνι από το λυχνάρι».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται μάλιστα ότι λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτης ελευθερίας αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο διορισμός του κ. Παπουτσή δεν έγινε ύστερα από κάποια σύσκεψη στο Μαξίμου. Με συνοπτικές διαδικασίες, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αφού τα είπαν και τα συμφώνησαν, η τοποθέτηση «ετελείωσε» που θα έλεγε και ο κινηματογραφικός βουλευτής Καλοχαιρέτας.

Στην κυβέρνηση σχολιάζουν ότι ο βουλιμικός με την εξουσία κ. Βενιζέλος διεκδικεί όλο και περισσότερο χώρο στην άσκηση της εξουσίας, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς -όπως όλα δείχνουν- δεν του χαλούν χατήρι.

Η πληροφορία που διακινείται στα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ώρες δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά συζητείται ως «διαρροή» που ακούστηκε στο περιθώριο της επεισοδιακής επίσκεψης που έκανε στην Κρήτη ο κ. Βενιζέλος. Λέγεται λοιπόν ότι μετά την τοποθέτηση του κ. Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα έπεται η τοποθέτηση του κ. Παντελή Οικονόμου επίσης σε θέση κλειδί.

Το ζητούμενο δεν είναι αν ο κ. Οικονόμου ήδη έχει δουλειές στην ελεύθερη αγορά ή αν δεν έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Το θέμα είναι πως ο κ. Βενιζέλος θεωρεί πως ήταν ένα χρήσιμο στέλεχος με το οποίο συνεργάστηκε εξίσου καλά και πρέπει να χρησιμοποιήσει. Τα ίδια έκανε και με τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη. Κατά τις διαπραγματεύσεις για τον ανασχηματισμό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάλεψε να τον τοποθετήσει πάλι στο υπουργείο Οικονομικών αλλά ο Λαρισαίος βουλευτής αποφεύγει οποιονδήποτε υπουργικό θώκο όπως ο διάβολος το λιβάνι και αρνήθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Εξαίρεση αποτελεί ο κ. Κίμων Κουλούρης το όνομα του οποίου συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες αλλά ήταν μάλλον περισσότερο κουτσομπολιό λόγω του κ. Παπουτσή παρά κάτι σοβαρότερο.

Οι αντιδράσεις στη Ν.Δ.

Όλα αυτά τα ευτράπελα πάντως, για τη βάση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί casus belli. Οι υποστηρικτές της Ν.Δ. παρατηρούν ότι κρατικοδίαιτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διορίζονται δεξιά κι αριστερά καταλαμβάνοντας θέσεις - κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην πλήρη εξίσωση της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το «αμαρτωλό» ΠΑΣΟΚ του συστήματος Σημίτη και του ΓΑΠ.

Και το επαναλαμβάνουμε: Πρόβλημα δεν είναι μόνο η τοποθέτηση Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα. Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι για ακόμα μία φορά, το ΠΑΣΟΚ που εκδιώχθηκε από τους πολίτες στις τελευταίες εκλογές, έχει επιστρέψει με την ανοχή και την συγκάλυψη της Νέας Δημοκρατίας, του Αντώνη Σαμαρά.

Το "Newsbomb.gr" θέτει το ερώτημα: άραγε ο κύριος Σαμαράς θα είναι και πάλι τόσο πρόθυμος να ικανοποιήσει το αίτημα που ακούγεται ότι θα θέσει ο κ. Βενιζέλος για να τοποθετηθούν και σε άλλα κρίσιμα πόστα στο εξωτερικό πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ, όπως είδαμε και πάλι πρόσφατα να συμβαίνει στην περίπτωση του ΟΟΣΑ με τον διορισμού του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Παπαχρήστου; Γι' αυτό το θέμα υπάρχει έντονο παρασκήνιο -ακόμα και με τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Γιώργου Παπανδρέου προς τον κ. Σαμαρά- αλλά το παζλ δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα...

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Χ. Παπουτσής είναι «κόκκινο πανί» για την Παγκόσμια Τράπεζα

Δ. Παπαδημούλης: Η ΝΔ τακτοποιεί και τους ανθρώπους του Γ. Παπανδρέου

Ο Χρήστος Παπουτσής εκπρόσωπος της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα

Keywords
Τυχαία Θέματα