Μόνο το 1% των εγγράφων του Σνόουντεν έχει δημοσιευθεί στoν Guardian

Μόλις το 1% των απόρρητων εγγράφων που διέρρευσε ο σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν έχουν δημοσιευθεί στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ενώ τα υπόλοιπα έγγραφα παραμένουν ασφαλή, όπως δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Άλαν Ράσμπριτζερ που κατέθεσε σήμερα σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Καταθέτοντας στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων στο πλαίσιο

της έρευνάς της για την αντιτρομοκρατία, ο Ράσμπριτζερ υπερασπίστηκε την απόφασή του να δημοσιεύσει τα απόρρητα έγγραφα, την ώρα που κάποιοι βουλευτές υπονόησαν ότι βοήθησε τους τρομοκράτες δημοσιοποιώντας απόρρητες πληροφορίες και δίνοντάς τα σε άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

«Νομίζω ότι μέχρι στιγμής έχουμε δημοσιεύσει 26 έγγραφα από τα 58.000 που έχουμε δει, ή περισσότερα από 58.000. Οπότε έχουμε κάνει συγκεκριμένες επιλογές για το τι θα δημοσιεύσουμε», σημείωσε ο Ράσμπριτζερ. «Δεν έχουμε δημοσιεύσει κανένα όνομα και δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο κανενός ονόματος», υπογράμμισε.

Οι δημοσιογράφοι της Γκάρντιαν εξετάζουν «αργά και με υπευθυνότητα» το υλικό του Σνόουντεν, πρόσθεσε ο διευθυντής της εφημερίδας, και έχουν δημιουργήσει 100 επαφές με μέλη κυβερνητικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληροφοριών.

«Δεν θα μας σταματήσει ο εκφοβισμός, όμως δεν θα συμπεριφερθούμε και απερίσκεπτα», επεσήμανε ο Ράσμπριτζερ.

Ο Σνόουντεν, που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, μοίρασε 58.000 διαβαθμισμένα έγγραφα της NSA μεταξύ της Γκάρντιαν, της Washington Post, μιας τοποθεσίας στη Γερμανία και μιας τοποθεσίας στο Ρίο ντε Ζανέιρο, σημείωσε ο Ράσμπριτζερ.

Η Γκάρντιαν ήταν μία από τις εφημερίδες που δημοσίευσαν τις διαρροές του Σνόουντεν σχετικά με τη βρετανική υπηρεσία υποκλοπών GCHQ και τη στενή συνεργασία της με την αμερικανική NSA για την πραγματοποίηση μαζικών παρακολουθήσεων. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν διπλωματικά επεισόδια και μια διεθνή συζήτηση για τις πολιτικές ελευθερίες.

Νωρίτερα φέτος ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Βρετανίας (MI5) Άντριου Πάρκερ είχε προειδοποιήσει ότι οι αποκαλύψεις αυτές ήταν «ένα δώρο στους τρομοκράτες». Ο Τζον Σόγερς, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (MI6) είχε σημειώσει ότι οι τρομοκράτες «τρίβουν τα χέρια τους από την ευχαρίστηση».

Αντιδρώντας στις επικρίσεις κάποιων βουλευτών και ειδικών σε θέματα ασφαλείας, ο Ράσμπριτζερ δήλωσε ότι δίνεται περισσότερη έμφαση στην απόφαση της εφημερίδας του να δημοσιεύσει τις πληροφορίες και όχι στο γεγονός ότι αυτές ήταν τόσο εύκολα προσβάσιμες.

«Έχουμε μάθει ότι 850.000 άνθρωποι (…) είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες και ότι ένας 29χρονος από τη Χαβάη που δεν εργαζόταν καν για την αμερικανική κυβέρνηση είχε πρόσβαση σε αυτές», είπε. Επίσης επικαλέστηκε αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Βρετανίας και των ΗΠΑ που έχουν δηλώσει ότι η Γκάρντιαν δεν προκάλεσε καμία ζημιά με τη δημοσίευση των εγγράφων αυτών.

Κάποια μέλη της επιτροπής κατηγόρησαν τον διευθυντή της Γκάρντιαν ότι διέπραξε αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία και τον ρώτησαν αν αγαπά την πατρίδα του.

«Είμαστε πατριώτες και ένα από τα πράγματα που υποστηρίζουμε είναι η φύση της δημοκρατίας και η φύση του ελεύθερου Τύπου και το γεγονός ότι κάποιος σε αυτή τη χώρα μπορεί να συζητήσει και να δημοσιεύσει αυτά τα πράγματα», υπογράμμισε ο Ράσμπριτζερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα