Να γιατί δεν υπάρχει λόγος στάσης πληρωμών

Η κυβερνητική προπαγάνδα συνδέει την πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές με απειλές για «στάση πληρωμών» και πάνω σε…

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Τα πράγματα, όμως, απέχουν πολύ από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται να πληρώσουμε για το 2015 περί τα 27 δισεκατομμύρια. Από διάφορες πηγές και με διάφορους τρόπους εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να

βρει τα 16- 17 δισεκατομμύρια (ενδεικτικά αναφέρονται το πρωτογενές πλεόνασμα, οι επιστροφές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εισροές της γενικής κυβέρνησης, αγορά προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες αλλά και δυνητικές αποκρατικοποιήσεις, εάν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ικανή να κάνει έστω μία αποκρατικοποίηση της προκοπής...). Για τα υπόλοιπα, η Ελλάδα πρέπει να απευθυνθεί στις αγορές, έχοντας όμως ως εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που αυτή η έξοδος στις αγορές εκτιμηθεί ως ασύμφορη, την προληπτική γραμμή στήριξης, που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα καταλήξουν επιτυχώς.
Αυτά για το 2015. Διότι την επόμενη χρονιά οι υποχρεώσεις της Ελλάδος μόλις και μετά βίας ξεπερνούν συνολικά τα 5 δισεκατομμύρια. Πάνω από δέκα δις υποχρεώσεις έχουμε το 2019, το 2023 και το 2024. Μόνο μετά το 2028 οι ετήσιες υποχρεώσεις της Ελλάδας ξεπερνούν τα 10 και το 2029 τα 20 δισεκατομμύρια.
Συνεπώς, η λογική λέει ότι εάν βρούμε τρόπο να περάσουμε τον κάβο του 2015, μετά η χώρα παίρνει μια ανάσα και η όποια κυβέρνησή της έχει το χρόνο να προχωρήσει σε κινήσεις που θα ξανακάνουν την οικονομία μας ανταγωνιστική, ώστε με περισσότερη ευκολία να μπορούμε να είμαστε συνεπείς όταν χρειαστεί να πληρώσουμε περισσότερα.
Το λογικό ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι το εξής: Για ποιο λόγο να κηρύξει στάση πληρωμών μια επόμενη ελληνική κυβέρνηση, ακόμα κι αν αυτή είναι του ΣΥΡΙΖΑ;

Keywords
Τυχαία Θέματα