ΝΑΤΟ: Καταδίκασε την εμπλοκή της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καταδίκασαν σθεναρά σήμερα την εμπλοκή της Ρωσίας στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και υποδέχθηκαν με…

Έπειτα από διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Πάβλο Κλίμκιν, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών του Συμφώνου καταδίκασαν

«τη συνεχιζόμενη και σκόπιμη αποσταθεροποίηση που προκαλεί η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία» και ζήτησαν από τη Μόσχα να «ανακαλέσει» την απόφαση της «παράνομης» προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας τον περασμένο Μάρτιο.

Η Ρωσία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της υπέρ των φιλορώσων αυτονομιστών στις συγκρούσεις που μαίνονται στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όμως, για το ΝΑΤΟ, η εμπλοκή αυτή έχει αποδειχθεί και η κατάσταση «έχει σοβαρές επιπτώσεις στην σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή» επισημαίνουν οι ΥΠΕΞ των 28 κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Όμως «μετά τη συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ που επιτεύχθηκε την 5η Σεπτεμβρίου, η Ρωσία έστειλε πολλές εκατοντάδες στοιχεία (...), περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και στοιχείων βαρέος πυροβολικού, απευθείας στους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία» κατήγγειλε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

«Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία, όπου υποστηρίζουν τους αυτονομιστές σε επίπεδο διοίκησης», συνέχισε ο Κέρι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Η Ρωσία και οι αυτονομιστές που υποστηρίζει μπορούν προφανώς να κάνουν μία πολύ διαφορετική επιλογή από αυτή» προσέθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, καλώντας τους «να προσέλθουν στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων και να «εφαρμόσουν πλήρως» τη συμφωνία του Μινσκ, χωρίς να παραβιάζουν την εκεχειρία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε εξάλλου ότι οι κυρώσεις δεν έχουν εμποδίσει τη Ρωσία από το να παρέχει υποστήριξη στους αυτονομιστές στην Ουκρανία αλλά έχουν ζημιώσει τη ρωσική οικονομία, που αναμένεται να ολισθήσει σε ύφεση του χρόνου.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος άλλωστε, που συνόδευε τον Κέρι στις Βρυξέλλες, είπε ότι θα εξεταστεί από κοινού με τους συμμάχους το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εάν οι αυτονομιστές δεν τερματίσουν τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Ο Κέρι επισήμανε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποφύγει την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εάν συμφωνούσε να προχωρήσει στον τερματισμό της παροχής στήριξης στους αντάρτες.

Αναφερόμενος στην υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος, του ρουβλιού, και σχολιάζοντας τις δηλώσεις ενός ανώτατου Ρώσου αξιωματούχου ότι η οικονομία θα ολισθήσει στην ύφεση το 2015 ο Κέρι είπε: «ξεκάθαρα στην (ρωσική) οικονομία γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος των κυρώσεων αυτών».
Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο από την άλλη κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να «χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στους αυτονομιστές προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους» την ώρα που Ρώσοι και Ουκρανοί στρατηγοί συζητούσαν για το ενδεχόμενο εφαρμογής μίας κατάπαυσης του πυρός σε ένα από τα θερμά μέτωπα της διένεξης αυτής, την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε μία εκεχειρία που αφορά το προπύργιο των αυτονομιστών, Λουγκάνσκ και που θα εφαρμοστεί την 5η Δεκεμβρίου. Η πληροφορία αυτή έγινε δεκτή με επιφύλαξη στις Βρυξέλλες.

«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται μόνο για μία ανακοίνωση ή αυτό έχει υπόσταση» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Εάν επιβεβαιωθεί «θα πρόκειται προφανώς για μία καλή είδηση» τόνισε από την πλευρά της η νέα επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σε κάθε κατάπαυση του πυρός, είναι η εφαρμογή της που μετρά» προειδοποίησε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπενθυμίζοντας την αποτυχία εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ της 5ης Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν από την ανακοίνωση μίας δεύτερης συμφωνίας με στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις, αυτή την φορά γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.
Σχετικά εξάλλου με την επιθυμία που έχει εκφράσει το Κίεβο για εισδοχή στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «εάν η Ουκρανία το θέλει, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα» και υπογράμμισε ότι θα πρόκειται για «την απόφαση ενός ανεξάρτητου κράτους».

«Θα εκτιμήσουμε κατόπιν εάν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις» που είναι πολύ αυστηρές για το ενδεχόμενο της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Αύριο πάντως στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο διεθνής συνασπισμός που έχει συγκροτηθεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και στον οποίο συμμετέχουν σχεδόν 60 χώρες αναμένεται για πρώτη φορά να συνεδριάσει σε επίπεδο υπουργών, έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμφώνου ενέκριναν το τέλος της αποστολής της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν την ώρα που εντείνεται η ανησυχία έπειτα από μία σειρά φονικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν. Τις δυνάμεις αυτές θα αντικαταστήσει μία αποστολή εκπαίδευσης και κατάρτισης των αφγανικών δυνάμεων που θα έχει την ονομασία «Σταθερή υποστήριξη».

Η αποστολή αυτή θα έχει δυναμικό 12.500 ανδρών, περιλαμβανομένων σχεδόν 10.000 Αμερικανών στρατιωτών, και αναμένεται να αναπτυχθεί την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα