Νέα μείωση μισθού για χιλιάδες εργαζόμενους

08:49 1/4/2013 - Πηγή: NewsBomb

Η απώλεια του επιδόματος για τους έγγαμους θα επιφέρει μειώσεις 10% στις αποδοχές τους.

Τέλος εποχής από σήμερα για το επίδομα γάμου, για όσους εργαζόμενους αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς λήγει η τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της ΕΓΣΣΕ, καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ

με τις εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Η απώλεια του επιδόματος για τους έγγαμους θα επιφέρει μειώσεις 10% στις αποδοχές τους.

Πλέον, η καταβολή του επιδόματος θα εξαρτάται από τη βούληση των εργοδοτών και αν θα περιλαμβάνεται στις νέες κλαδικές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου 2012 (με βάση τον Ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Μαζί με το επίδομα γάμου, οι απώλειες στις αποδοχές των εργαζομένων την τελευταία τριετία αγγίσουν, κατά περιπτώσεις, και το 40%.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τα σχέδια για αλλαγές στον μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζει, πάντως, ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός μέχρι το 2017.

Ωστόσο, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα επανεξεταστεί το καθεστώς και κανείς δεν ξέρει αν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή θα περιλαμβάνεται στις απαιτήσεις της τρόικας, κυρίως μέσω της κατάργησης των τριετιών.

Στην οικονομική τεκμηρίωση του προτεινόμενου προς διαβούλευση μισθού και μεροκάματου θα λαμβάνονται υπόψη: το επίπεδο φτώχειας που θα υπάρχει στη χώρα, το ποσοστό ανεργίας (επίπεδο χώρας, επίπεδο οικονομικού κλάδου), η παραγωγικότητα ( της χώρας και των επιμέρους κλάδων) και η ανταγωνιστικότητα( της χώρας και των επιμέρους κλάδων).

Επίσης, προτείνονται διαφορετικά κλιμάκια στους μισθούς των νεων έως 24 ετών, ανάλογα με την ηλικία και την προϋπηρεσία. Δηλαδή, διαφορετικός μισθός για νέους υπαλλήλους έως 18 ετών και διαφορετικός μισθός για νέους έως 21 ετών με 3ετη προυπηρεσία.

Αντίστοιχα, για νέους εργατοτεχνίτες έως 24 ετών προτείνονται διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια, για ηλικία έως 18 ετών, για ηλικία 21 ετών με 3ετη προϋπηρεσία και ηλικία 24 ετών με 6ετη προϋπηρεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα