Νέα βιομηχανική πολιτική ζητούν παράγοντες του κλάδου

13:57 6/3/2015 - Πηγή: NewsBomb
Με κοινή τους επιστολή στην κυβέρνηση, οι παράγοντες του βιομηχανικού κλάδου (ΣΒΑΠ- ΣΒΒΕ- ΣΒΘΚΕ- ΣΕΒΠΔΕ) ζητούν νέα βιομηχανική πολιτική και…

Ο βιομηχανικός κόσμος ζητά, μεταξύ άλλων, αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου με κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων στις πλέον ανεπτυγμένες περιοχές και διατήρησή τους μόνο στη μεθοριακή βιομηχανία και τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, μείωση του ενεργειακού κόστους, συμψηφισμό οφειλών κράτους- επιχειρήσεων, κ.α.

Στις προτάσεις

του ΣΕΒΝ περιλαμβάνονται:

1. Η θέσπιση «Διϋπουργικής Επιτροπής για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τη Βιομηχανική Πολιτική».

2. Εστίαση σε οικονομικές δραστηριότητες με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικές επιδόσεις.

3. Εκπόνηση Σχεδίων Ανάπτυξης σε τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας και σύνδεσή τους με τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ κατά τη φάση εξειδίκευσης που πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.

4. Θεσμοθέτηση «Επιχειρηματικών Συμβουλίων» για τους βασικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

5. Αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου με θέσπιση αποκεντρωμένων συστημάτων διοίκησης και διαχείρισης των πόρων. Ενίσχυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με κεφάλαια που θα δεσμεύονται για επενδύσεις στη βιομηχανία για την αύξηση των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Το Ταμείο οφείλει να λειτουργήσει ως η Επενδυτική Τράπεζα και όχημα της νέας βιομηχανικής πολιτικής της χώρας.

6. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών ενσωμάτωσης της καινοτομίας στην παραγωγική οικονομία της χώρας.

7. Συγκρότηση «Δικτύου Ανάπτυξης Καινοτομίας» με τη συμμετοχή των φορέων της βιομηχανίας.

8. Σχεδιασμός νέων εργαλείων ανακυκλούμενης χρηματοδότησης με στόχο την αντικατάσταση των αμφιβόλου αποτελεσματικότητας άμεσων ενισχύσεων για τις ανεπτυγμένες περιοχές. Διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων ειδικά για τη μεθοριακή βιομηχανία και τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.

9. Ενίσχυση της ρευστότητας της βιομηχανίας, με την πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και με τη θεσμοθέτηση του συμψηφισμού οφειλών κράτους- επιχειρήσεων. Άμεση αντιμετώπιση της εκκρεμότητας των «κόκκινων» δανείων προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι προς την υγιή βιομηχανία.

10. Μείωση των τιμών της ενέργειας με εξορθολογισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ και μείωση φόρων.

11. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

12. Μείωση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας-αντιφατικών διατάξεων.

13. Απλό, σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.

14. Προώθηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων βασισμένη στην ποιότητα.

15. Εξορθολογισμός των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου ως προς τις πρακτικές τιμολόγησης, εκπτώσεων και πληρωμών.

16. Άμεση ενεργοποίηση του Ν.4262/14 (νόμος- πλαίσιο για την αδειοδότηση) ιδιαίτερα ως προς τα προβλεπόμενα για τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

17. Διαμόρφωση δεσμευτικού Οδικού Χάρτη για τα μεγάλα έργα-προτεραιότητες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας (Οδικοί Άξονες, επέκταση Φυσικού Αερίου, Μεγάλα Λιμάνια, Σιδηροδρομικό Δίκτυο, διατροπικές μεταφορές, υποδομές logistics, ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς) στις περιφέρειες της χώρας.

18. Συμπλήρωση της νομοθεσίας περί ανάπτυξης των Επιχειρηματικών Πάρκων στα σημεία όπου παρουσιάζονται προβλήματα.

19. Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας.

20. Αναμόρφωση των μηχανισμών στήριξης και προώθησης της διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων.

21. Φθηνότερες, ταχύτερες και απλούστερες τελωνειακές και προ-τελωνειακές διαδικασίες.

22. Συμψηφισμό κάθε είδους πιστωτικών/χρεωστικών φόρων, τελών, δασμών, κτλ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

23. Μεταρρύθμιση των συστημάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

24. Σχέδια ανάπτυξης δεξιοτήτων εργαζομένων.

25. Συνεργασία εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα