Νέες αιματηρές θυσίες τη διετία 2015-16 ζητά η Κομισιόν

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για τη διετία 2013-2014, αναφέρει σε έκθεσή της η Κομισιόν, ωστόσο προειδοποιεί πως θα χρειαστούν πρόσθετες περικοπές δαπανών για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2015 και το 2016.

«Η Αθήνα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει τους στόχους της επόμενης διετίας» προστίθεται στην έκθεση με ημερομηνία 7 Μαΐου.

Προβλέπεται επίσης από τη μια ότι ο προϋπολογισμός χωρίς τις πληρωμές τόκων για τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα, θα είναι ισορροπημένος και από την άλλη ότι το 2014 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5%.

Διαφορετικές όμως είναι οι εκτιμήσεις για τη διετία 2015-2016, καθώς σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές δαπανών για να πετύχει τον πιο φιλόδοξο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016.

Οι περικοπές σύμφωνα με την Κομισιόν θα πρέπει να είναι της τάξης του 1,8% του ΑΕΠ για το 2015 και του 2,2% για το 2016 ή όπως εκτιμά το πρακτορείο Reuters, θα πρέπει να φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ, η αλλιώς νέα μέτρα εξίσου αυστηρά με το τρέχον πακέτο.

Αυτό που φαίνεται να ξεχνά η Κομισιόν όμως, είναι ότι πλέον στην Ελλάδα δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα νέων περικοπών, νέων φόρων κλπ., καθώς η φοροδοτική ικανότητα του πληθυσμού ήδη βρίσκεται σε απόλυτο τέλμα... Αυτή η έκθεση λοιπόν απαντά με κατηγορηματικό τρόπο στα περί τελευταίων μέτρων, ανάπτυξης και άλλων συναφών ευφυολογημάτων που ακούστηκαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπερβολικά πολλές φορές...

«Κούρεμα» στους στόχους των αποκρατικοποιήσεων

Στην έκθεση γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον στόχο των αποκρατικοποιήσεων ο οποίος αναθεωρείται προς τα κάτω, στα 2 δισ. από 2,6 δισ. ευρώ για το 2013.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δανειστές υπογραμμίζουν ότι ο ρυθμός προώθησης των αποκρατικοποιήσεων παραμένει μη ικανοποιητικός.

«Η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014», αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου, αναφέρει το προσχέδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα