Νέες έρευνες αποκαλύπτουν τα μυστικά της Iεράς Σινδόνης

Ένα καινούργιο γύρο συζητήσεων, ίσως και αντιπαράθεσης, αναμένεται να προκαλέσει μία καινούργια έρευνα που έγινε στην Ιταλία για την Ιερά Σινδόνη

Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Σινδόνη, δεν αποτελεί «μεσαιωνικό δημιούργημα», όπως αποδέχεται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, αλλά ότι το λινό ύφασμα που φέρει εντυπωμένη την εικόνα ενός γενειοφόρου άντρα, δημιουργήθηκε κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα από το 300 π.Χ. μέχρι το 400 μ.Χ.

Σίγουρα όμως, αυτό το λινό ύφασμα δεν κατασκευάστηκε μεταξύ του 1260 και 1390, όπως λέει ο Τζιούλιο Φάντι που

είναι καθηγητής μηχανολογίας και θερμικών μετρήσεων στο πανεπιστήμιο της Πάδοβα.

Η μελέτη που ο ίδιος διενήργησε μαζί με συναδέλφους του, και η οποία δημοσιεύεται στο βιβλίο «Το μυστήριο της Σινδόνης», (Il Mistero della Sindone), αξιοποίησε τεχνολογίες βασισμένες στην χρήση υπέρυθρων ακτίνων και φασματοσκοπίας με σκοπό να αναλυθούν σε βάθος ορισμένες ίνες από το ύφασμα.

Αυτές οι ίνες, που φυλάσσονται σε ειδικό χώρο με ελεγχόμενη θερμοκρασία, είχαν αφαιρεθεί το 1988 από τη Σινδόνη με σκοπό να χρονολογηθούν με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα 14.

Στη συνέχεια, εξετάστηκαν οι ίνες από εργαστήρια στην Οξφόρδη, τη Ζυρίχη και την Αριζόνα, και τα δεδομένα που προέκυψαν έδειξαν ότι η Σινδόνη κατασκευάστηκε τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν έγιναν αποδεκτά απ' όλους τους ειδικούς. Υποστηρίχτηκε ότι οι ίνες που εξετάστηκαν μπορεί να υπέστησαν αλλοίωση της αρχικής τους σύστασης από άλλες ίνες που χρησιμοποιήθηκαν για να αποκατασταθεί τμήμα του υφάσματος που εκτέθηκε σε πυρκαγιά κατά τον μεσαίωνα.

Η καινούργια ιταλική έρευνα, υποστηρίζει ότι η Σινδόνη είναι πολύ παλιότερη.

Η Ιερά Σινδόνη είναι ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια του Χριστιανισμού. Εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο θεωρούν πως πρόκειται για το ύφασμα με το οποίο σκεπάστηκε το σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωση από το Σταυρό.

Στο καθεδρικό ναό του Τορίνο, συρρέουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο για να δουν το κειμήλιο. Το ίδιο το Βατικανό ουδέποτε είπε ανοικτά αν πιστεύει στην αυθεντικότητα της Σινδόνης ή όχι.

Ο πάπας Βενέδικτος είχε ωστόσο πει μια φορά ότι η αινιγματική εικόνα που εξεινονίζεται στο ύφασμα μας θυμίζει πάντα τα Πάθη του Χριστού.

Όμως, πολύ μεγαλύτερο μυστήριο από το πότε κατασκευάστηκε η Σινδόνη, είναι το πώς αυτό το λινό ύφασμα κρατά εντυπωμένη μέσα του, την εικόνα ενός σώματος που φέρει σημάδια από καρφιά στα πόδια και τους καρπούς, σημάδια από αγκάθια στο μέτωπο και τραύμα από αιχμή δόρατος στο στήθος.

Keywords
Τυχαία Θέματα