Νομοσχέδιο ΠΦΥ: Ρήξη με τους γιατρούς - Συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ

Ένταση για ακόμη μία φορά δημιουργήθηκε μεταξύ γιατρών και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ με τους πρώτους, να αποχωρούν με οργή από την συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι.

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε σαφώς πιο διαλλακτική με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους συναντήθηκε, σε βαθμό που σχεδόν αποδέχεται πολλές από τις παρατηρήσεις του κυβερνητικού της εταίρου. Μάλιστα οι παρατηρήσεις θα συζητηθούν στην Επιτροπή Κοινωνικών

Υποθέσεων της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οπως δήλωσε αμέσως μετά την συνάντηση ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, «θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αναμορφώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις επί του νομοσχεδίου με τον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, όπου πιστεύουμε ότι μετά την αναθεώρηση του νομοσχεδίου με βάση και αυτά τα οποία ελέχθησαν, θα έρθει στην Επιτροπή των Κοινωνικών Υποθέσεων την προσεχή εβδομάδα –πιστεύω. Όπου και εκεί θα γίνει επεξεργασία, ούτως ώστε τελικά να υπάρξει ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο το οποίο να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα που έχει σήμερα ο κόσμος στα θέματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε κάθε άρθρο είχαμε τη δική μας άποψη, υπό την έννοια του να συμπληρωθεί καλύτερα το νομοσχέδιο. Οι απόψεις αυτές θα ενσωματωθούν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα με την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ είχαμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση -πράγματι όπως είπε ο κ. Καθηγητής, άρθρο-άρθρο. Πάρα πολλές από αυτές τις παρατηρήσεις που έγιναν ήταν ορθές και υιοθετούνται μέσα στο νομοσχέδιο. Σε κάποια άλλα σημεία μπορεί να έχουμε κάποιες διαφωνίες. Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν. Είναι γνωστές και έχουν αποτυπωθεί. Αυτά τώρα που συζητάμε είναι οι λεπτομέρειες. Καμιά φορά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και να πω, σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Καθηγητής και λόγω της εμπειρίας του ως Υπουργός και ως γιατρός, είχε πολλές ιδέες σε διάφορες λεπτομέρειες. Θα τα συζητήσουμε αυτά ούτως ή άλλως και στην Επιτροπή της Βουλής».

Εν τω μεταξύ λίγο νωρίτερα, το κλίμα στην συνάντηση μεταξύ ηγεσίας υπουργείου Υγείας και γιατρών ήταν εκρηκτικό, και όπως τόνισαν οι δεύτεροι, ο υπουργός Υγείας, αφήνει ακάλυπτους του πολίτες τόσο σε περίθαλψη όσο και σε φάρμακα, δημιουργεί δεδομένα αρνητικά, όπως πραγματοποίηση χειρουργείων σε διαμερίσματα (με αφορμή το άρθρο για την Νοσηλεία Μιας Ημέρας) και απολύει γιατρούς και εργαζομένους.

Δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα με το εν λόγω νομοσχέδιο καταγγέλει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά και δεν αποκλείεται οι γιατροί να προσφύγουν στον πρωθυπουργό ως ύστατη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Η κυρία Ανεμοδουρά αναφέρει επίσης στο onMed.gr, ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο, θα υποστεί την δίνη της επιλογής του. Κατά την διάρκεια της συνάντησης πάντως, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, απευθυνόμενος προς την κυρία Ανεμοδουρά, τόνισε ότι το νομοσχέδιο το βρήκε έτοιμο από την Task Force και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εξερχόμενος από την συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ζήτησε από τον υπουργό, «Να μην προωθήσει στη Βουλή το παρόν νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δημοσίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας μας και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενικής βάσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς».

Σχολιάζοντας την στάση των γιατρών, ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «Εμένα εδώ δεν με διόρισε ούτε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ούτε ο Σύλλογος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Εμένα εδώ με διόρισε ο κ. Πρωθυπουργός. Άρα φαντάζομαι το αν θα μείνω ή αν θα φύγω είναι απόφαση του κ. Πρωθυπουργού. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι η μεταρρύθμιση έχει την πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού και αποτελεί κυβερνητική απόφαση και όχι απόφαση προσωπική μου, Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όπως ακούσατε πριν και τον κ. Κρεμαστινό που είπε για τη θετική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, η βασική ιδέα αυτού του νομοσχεδίου προκαλεί γενική συναίνεση. Καλό είναι και οι γιατροί να καταλάβουν ότι σε αυτή την μεταρρύθμιση θα ήταν πολύ καλύτερο να είναι παρόντες παρά απόντες. Το έχω πει από την πρώτη ημέρα. Αλλά εκείνοι επέλεξαν αντί να είναι παρόντες να κάνουν εξήντα ημέρες απεργία. Δεν τους φταίω εγώ σε αυτό. Αν έκαναν την απεργία πιστεύοντας ότι θα κάνουν κυβέρνηση να υποχωρήσει επί της μεταρρυθμίσεως έκαναν μεγάλο λάθος».

Αναφορικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο κ. Κρεμαστινός εκτιμά ότι θα γίνει είτε την Παρασκευή, είτε την Δευτέρα, ωστόσο θα ακολουθήσει, όπως έγινε γνωστό, συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Άδωνις εξετάζει να «κόψει» πάνω από 1.000 αποζημιούμενα φάρμακα

Τι αποκαλύπτει ο διάλογος για το ν/σ του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα