Ο Fitch διατηρεί στο B- την Ελλάδα με σταθερή προοπτική

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι διατηρεί το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας στην βαθμίδα B-, με σταθερή προοπτική.

Το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου παραμένει για τον Fitch στην βαθμίδα B, ενώ το όριο της βαθμολόγησης του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας

αναβαθμίστηκε σε Β+, από B, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα στο Λονδίνο.

Στο σκεπτικό του για την απόφασή του αυτή ο οίκος αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας προσπάθειας να εξαλείψει μακρόχρονες μακροοικονομικές ανισορροπίες και δεν υπήρξε επανάληψη των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις δόσεων του δανείου της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που καταγραφόταν τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, οι αναλυτές του Φιτς αναμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μετά την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα έχουν επιτυχή κατάληξη ως το τέλος του έτους.

Βραχυπρόθεσμα, όπως σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του οίκου, η Ελλάδα έχει καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ως τον Φεβρουάριο του 2014. Ο οίκος σημειώνει ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπολογίζει ότι ανέρχεται σε 11 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2015, αλλά τονίζει ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές για την αντιμετώπισή του.

Η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί και να ανακάμψει θεωρείται κρίσιμη πάντως, σύμφωνα με τον οίκο, για την αποκατάσταση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδα, αφού ως σήμερα η προσαρμογή έγινε εν μέσω ύφεσης και αύξησης της ανεργίας, ενώ η ανάκαμψη ακόμη δεν έχει έλθει, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας επιβραδύνθηκε στο 3% το τρίτο τρίμηνο του 2013, από 5,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ανεργία δείχνει να παύει να αυξάνεται, αν και βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό 27%.

Ο Φιτς αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την μείωση του ελληνικού πραγματικού ΑΕΠ το 2013 στο -4% από -4,3%, ενώ το 2014 αναμένει οριακή ανάπτυξη 0,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα