Ο Αρμαγεδδών αναβάλλεται, όμως δεν ακυρώνεται...

Αν ο μετεωρίτης εξερράγη στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, αλλά τέσσερις ώρες αργότερα, θα μπορούσε να σβήσει από το πρόσωπο της Γης την Αγία Πετρούπολη.

Αυτό το συμπέρασμα του Αμερικανού επιστήμονα Βιλ Μαγκουάιρ δεν σχετίζεται με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Τσελιάμπινσκ πριν 4 μέρες, αλλά με τον μετεωρίτη Τουνγκούσκα που είχε πέσει το 1908. Η συμπεριφορά των μετεωριτών είναι απρόβλεπτη και η ανθρωπότητα σήμερα είναι ανυπεράσπιστη μπροστά τους.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, σχεδόν αμέσως μετά την είδηση για την έκρηξη

του μετεωρίτη πάνω από το Τσελιάμπινσκ επισήμανε την ανάγκη της δημιουργίας διεθνούς συστήματος προστασία της Γης από τον βομβαρδισμό των μετεωριτών, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα κανένα κράτος δεν είναι σε θέση να καταρρίπτει τους μετεωρίτες.

Η ιδέα της δημιουργίας ειδικής ασπίδας προστασίας από τις επιθέσεις των μετεωριτών έχει συζητηθεί πολλές φορές από την επιστημονική κοινότητα, αλλά τα υφιστάμενα μέσα προειδοποίησης για την διαστημική απειλή, που διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, είναι κατάλληλα μόνο για τη διεξαγωγή των λεγόμενων «αστρικών πολέμων» ανάμεσα σ΄αυτές τις χώρες. Όσον αφορά τα μέσα ελέγχου του διαστημικού χώρου, οι ρωσικές και οι αμερικανικές δομές, όπως είπε ο εμπειρογνώμονας Ιβάν Κονοβάλοφ, παρακολουθούν συνολικά τουλάχιστον το 3% του διαστήματος. Σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» Ο Ιβάν Κονοβάλοφ είπε:

- Το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών υπάρχει ήδη και μπορεί να τελειοποιηθεί για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά από την υφιστάμενη απλή ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες για την εισβολή των εξωγήινων σωμάτων. Όσον αφορά κάποια όργανα ή συστήματα που θα είναι ικανά να καταστρέψουν αυτά τα αντικείμενα, όλα αυτά όμως είναι ζήτημα του μακρινού μέλλοτος...

Ύστερα από αρκετά μακρόχρονο χρονικό διάστημα θεωρητικά θα είναι δυνατή η δημιουργία πανπλανητικης ασπίδας, βέβαια, υπό τον όρο της συνένωσης του οικονομικού και επιστημονικο-τεχνικού δυναμικού της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χωρών, που κατέχουν τη διαστημική τεχνολογία. Αλλά, σύμφωνα με τον Ιβάν Κονοβάλοφ, είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί ακόμα κανείς τέτοια συσπείρωση,

Ο εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Γεβσέεφ εφιστά την προσοχή σε κάτι άλλο:

- Στο πλαίσιο του ηλιακού συστήματος, οι μεγάλοι αστεροειδείς και οι τροχιές κίνησής τους παρακολουθούνται αρκετά καλά. Άλλο είναι, εκείνα τα αντικείμενα, που βρίσκονται έξω από το ηλιακό σύστημα. Για την παρακολούθησή τους απαιτείται διεθνές σύστημα ελέγχου. Εκτός απ’ αυτό, το σύστημα παρακολούθησης επιτρέπει μόνο τον εντοπισμό και την διαπιστώση της ύπαρξης κάποιου αντικειμένου.

Αν μιλήσουμε σοβαρά για το ενδεχόμενο της αλλαγής της τροχιάς κίνησης των επικίνδυνων διαστημικών αντικειμένων που πλησιάζουν τη Γη, θα πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα, που να μην μπορεί να συνδυαστεί, για παράδειγμα, με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, επειδή οι μετεωρίτες και οι επίγειοι πύραυλοι έχουν εντελώς διαφορετικές ταχύτητες κίνησής τους,- είπε ο Βλαντίμιρ Γεβσέεφ. Η ταχύτητα της κεφαλής του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, π.χ., ανέρχεται σε μερικά χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ενώ ο μετεωρίτης που προκάλεσε τις καταστροφές στην περιοχή Τσελιάμπινσκ, κινόταν με ταχύτητα δεκάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Ενάντια σε τέτοιες ταχύτητες είναι ανίκανα οποιαδήποτε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Εκτός απ' αυτό, η καταστροφή τέτοιου αντικειμένου στο περίγειο χώρο, ακόμη και σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων δεν θα δώσει κανένα αποτέλεσμα. Ο μετεωρίτης, όπως πιθανολογείται, θα εισέλθει οπωσδήποτε στην ατμόσφαιρα και θα προκαλέσει εκρηκτικό κύμα. Για να αποφευχθεί πραγματικά η απειλή για τη Γη, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η κατάρριψη από την τροχιά των επικίνδυνων αντικειμένων τουλάχιστον σε απόσταση, χιλιάδων ή ακόμη και δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Γη. Αυτό, από τη δική του πλευρά απαιτεί εντελώς διαφορετικά προστατευτικά μέσα, που προνοούν την διαστημική τους εγκατάσταση και τον εξοπλισμό τους με, ας πούμε, χημικά λέιζερ, ικανά να αλλάξουν τις τροχιές κινησης των εξωγήινων αντικειμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα