Ο Ντράγκι δεν αναμένει «καταστροφές» στα crash test των τραπεζών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει να έλθουν στο φως «καταστροφικά» χρηματοδοτικά κενά στους επικείμενους ελέγχους αντοχής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης, που πάντως διαβεβαίωσε ότι θα είναι διεξοδικοί και αυστηροί.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών

σε περίπου ένα χρόνο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η δημιουργία ενός μηχανισμού εκκαθάρισης των προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων στην ευρωζώνη το 2015. Πριν από αυτό, η κεντρική τράπεζα πρόκειται να διεξαγάγει έναν έλεγχο ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (Asset Quality Review, AQR) και κατόπιν ελέγχους αντοχής για να εξασφαλιστεί ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα τεθούν υπό ενιαία εποπτεία ούσες σε καλή κατάσταση.

Ο Ντράγκι κάλεσε να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες του διπλού αυτού ελέγχου, ενώ πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τους ελέγχους θα ανακοινωθούν αργότερα εντός του μηνός. «Η διαδικασία του ελέγχου ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της αποτίμησης των ισολογισμών και των ελέγχων αντοχής θα έχει νόημα μόνον εάν είναι αξιόπιστη», επισήμανε ο Ντράγκι. «Δεν περιμένω να υπάρξουν μείζονες καταστροφές, αλλά είναι πολύ σημαντικό να χυθεί άπλετο φως και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια», τόνισε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την οποία αποφασίστηκε τα βασικά επιτόκια της να παραμείνουν αμετάβλητα.

Ερωτηθείς για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας, ο Ντράγκι είπε ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στην προσπάθεια ανάταξης των τραπεζών της αφού ζήτησε και έλαβε στήριξη από τους εταίρους της στην ΕΕ. «Όλα μοιάζουν να καταδεικνύουν ότι η Ισπανία θα προσεγγίσει αυτήν την διαδικασία καλά προετοιμασμένη, αλλά ασφαλώς είναι πολύ δύσκολο να μαντέψω τι θα συμβεί όσον αφορά την κάθε τράπεζα ξεχωριστά», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα