Ο ΟΗΕ καλεί την ΕΕ να βοηθήσει Ελλάδα και Ιταλία για το μεταναστευτικό

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έκανε έκκληση σήμερα στους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να…

Μετά το χειρότερο μέχρι τώρα γνωστό ναυάγιο με πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να κόστισε τη ζωή έως και σε 800 ανθρώπους, οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν χθες ένα σχέδιο δράσης δέκα σημείων και συγκάλεσαν μία έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για μεθαύριο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

για τους Πρόσφυγες (UNCHR) καλωσόρισε το σχέδιο ως μια καλή αρχή σημειώνοντας ταυτόχρονα την έμφαση που δίνει στο θέμα της επιβολής του νόμου.

«Προφανώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το συστατικό του ασύλου και το συστατικό της προστασίας των ανθρώπων τίθενται κατά προτεραιότητα σε αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο Φόλκερ Τερκ, βοηθός Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ αρμόδιος για την προστασία των προσφύγων, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα χρειαστεί να παράσχει την κατάλληλη απάντηση η οποία οικοδομείται πάνω στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, και στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ευθύνη, την αλληλεγγύη μεταξύ τους και με τον [υπόλοιπο] κόσμο», είπε.

Τους τελευταίους μήνες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν μεταφερθεί σε επικίνδυνα υπερφορτωμένα σκάφη από τη βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα από τη Λιβύη, στη νότια Ευρώπη.

Το χθεσινό σχέδιο δράσης της ΕΕ καθορίζει ένα μίγμα μέτρων περιλαμβανομένης της ενίσχυσης των ναυτικών περιπολιών στη Μεσόγειο, της κατάσχεσης και της καταστροφής των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων και νέα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην ΕΕ.

Η UNCHR έχει προτείνει να εντατικοποιηθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων, να επιτραπεί η είσοδος για ανθρωπιστικούς λόγους και να δημιουργηθούν εναλλακτικές νομικές οδοί για την είσοδο στην Ευρώπη, είπε ο Τουρκ.

«Έχουμε κάνει προτάσεις για αυξημένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, προτάσεις για να διασφαλίσουμε ότι αναγνωρίζουμε και διαχωρίζουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία και διασφαλίζουμε ότι κατανέμονται κατάλληλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Κατά τις συνομιλίες της ΕΕ θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα «κλειδί κατανομής» το οποίο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούν «να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» για συνδρομή στην επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο και για την αναδιανομή μεταξύ των χωρών προσώπων που διαπιστώνεται ότι έχουν ανάγκη, δήλωσε.

«Το 2014, η Μεσόγειος έγινε η πιο φονική θάλασσα στον κόσμο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που τη διασχίζουν, κατά μέσο όρο ένας στους 50 ανθρώπους έχασε τη ζωή του κατά την προσπάθεια», είπε ο εκπρόσωπος της UNCHR Άντριαν Έντουαρντς.

«Μέχρι στιγμής φέτος είναι ένας στους 18, άρα οι αριθμοί εξελίσσονται πραγματικά προς λάθος κατεύθυνση», είπε, σημειώνοντας πως φέτος έχει καταγραφεί ο θάνατος 1.776 ανθρώπων στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα