Ο Ολάντ χαιρετίζει τη συμφωνία κυβέρνησης-ανταρτών στο Μαλί

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση του Μαλί και οι αντάρτες Τουαρέγκ οι οποίοι ελέγχουν την πόλη Κιντάλ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας αυτής, κάνοντας λόγο για ένα "σημαντικό μήνυμα για ολόκληρη την Αφρική", όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος της κυβέρνησής του.


Η συμφωνία αποτελεί "ένα κείμενο που επιτρέπει να συμβιβαστεί ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και ταυτόχρονα η αναγνώριση συγκεκριμένων προβλημάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας", ενόψει και "των προεδρικών εκλογών που είχε

προβλεφθεί εκ των προτέρων να γίνουν την 28η Ιουλίου", δήλωσε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, επικαλούμενη όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Η συμφωνία η οποία υπογράφτηκε χθες στην Ουαγκαντούγκου, αποτελεί για τον Ολάντ μια "εξαίρετη είδηση", η οποία σηματοδοτεί μια "μείζονα πρόοδο για την διευθέτηση της κρίσης", πρόσθεσε ο ίδιος.
"Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε τον δρόμο που έχει διανυθεί μέσα σε έξι μήνες σε στρατιωτικό και σε πολιτικό επίπεδο", συνέχισε η Βαλό-Μπελκασέμ.

Η Γαλλία είχε επέμβει στρατιωτικά στο Μαλί την 11η Ιανουαρίου για να απωθήσει τους ισλαμιστές μαχητές που ήλεγχαν το βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους "διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς οι οποίοι συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχία", είπε η Γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.
Το έγγραφο υπέγραψαν επίσημα αντιπρόσωποι της κυβέρνησης, του Εθνικού Κινήματος Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MLNA) και μιας άλλης οργάνωσης των ανταρτών Τουαρέγκ, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ένωση του Αζαουάντ (HCUA). Αυτό προβλέπει την εφαρμογή μιας εκεχειρίας και την "προοδευτική ανάπτυξη" του στρατού στο Κιντάλ, αλλά και την συγκέντρωση των ανταρτών σε ειδικές βάσεις για αυτούς ως τον αφοπλισμό τους, που θα γίνει με μια "συνολική και οριστική συμφωνία ειρήνης" ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου και των κοινοτήτων και των ένοπλων οργανώσεων του Βορρά.

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση θεωρείται κρίσιμη από μέρους της διεθνής κοινότητας και πιθανόν να κρίνει τη χορήγηση της βοήθειας από μέρους της στην αφρικανική χώρα, που είχε περιέλθει στη σοβαρότερη κρίση της Ιστορίας της το 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα