Ο Στίβεν Χόκινγκ έγινε 70

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς στον κόσμο, διάσημος για το έργο του σχετικά με τις μαύρες τρύπες, έγινε 70 χρονών.

Με αφορμή τα γενέθλιά του, έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στο «New Scientist», κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή και στο έργο του.

Στο μήνυμα για τα γενέθλιά του ο Στίβεν Χόκινγκ έδωσε σε όλους μια συμβουλή: «Να κοιτάτε ψηλά, στα αστέρια και όχι κάτω, στα πόδια σας. Να είστε περίεργοι. Και όσο δύσκολη και αν μοιάζει η ζωή σας, μπορείτε πάντα να βρείτε να κάνετε κάτι και να πετύχετε σε αυτό. Το ζήτημα είναι

να μην το βάζετε κάτω».

Το μήνυμα αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς είναι γνωστό ότι ο διάσημος φυσικός έχει μία πάθηση η οποία του επιτρέπει να επικοινωνεί μόνο κάνοντας συσπάσεις με το μάγουλο. Γι' αυτό και οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις συμπληρώνονται με την εξήγηση από το «New Scientist» των εννοιών που ο ίδιος περιγράφει.

Στην ερώτηση για το ποια είναι η μεγαλύτερη γκάφα του, ο Στίβεν Χόκινγκ απαντά: «Κάποτε πίστευα ότι οι πληροφορίες καταστρέφονται μέσα στις μαύρες τρύπες. Η αντιστοιχία AdS/CFT με έκανε όμως να αλλάξω γνώμη. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη γκάφα μου ή τουλάχιστον η μεγαλύτερη γκάφα μου στην επιστήμη».

Αναφορικά με την ανακάλυψη που θα έφερνε τη μεγαλύτερη επανάσταση στην κατανόησή μας για το Σύμπαν, η άποψη του γνωστού φυσικού είναι η ανακάλυψη υπερσυμμετρικών εταίρων των γνωστών θεμελιωδών σωματιδίων, ίσως στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

« Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ισχυρή ένδειξη υπέρ της θεωρίας Μ» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η αναζήτηση υπερσυμμετρικών σωματιδίων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN. Το Καθιερωμένο Μοντέλο της Σωματιδιακής Φυσικής θα συμπληρωνόταν με την εύρεση του μποζονίου Χιγκς, έχει όμως επίσης αρκετά προβλήματα τα οποία θα λύνονταν αν όλα τα γνωστά στοιχειώδη σωματίδια είχαν έναν βαρύτερο «υπερεταίρο». Ενδείξεις υπέρ της υπερσυμμετρίας θα στήριζαν τη θεωρία Μ – την 11 διαστάσεων εκδοχή της θεωρίας των χορδών που αποτελεί αυτή τη στιγμή τον επικρατέστερο υποψήφιο για μια «θεωρία των πάντων» η οποία θα ενώνει τη βαρύτητα με τις άλλες δυνάμεις της φύσης.

Σε ερώτηση τέλος για το τι σκέφτεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Στίβεν Χόκινγκ απαντά: «Τις γυναίκες. Είναι ένα απόλυτο μυστήριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα