Ο Τόμσεν ανήσυχος για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Η απόρρητη έκθεση Τόμσεν για το ελληνικό χρέος παραδόθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στοιχεία από την έκθεση αυτή φέρνει στο φως η εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα

για ακόμη μια φορά τονίζει την ανάγκη να υπάρξει υψηλή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό έχει τονίσει και το ΔΝΤ στην έκθεση του πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Οκτωβρίου, στην οποία αποφασίστηκε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η έκθεση αυτή , που στην πορεία ήρθε στο φως, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην λήψη των τελικών αποφάσεων για το ελληνικό χρέος.

Πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας και γνωρίζει το παρασκήνιο εξέφρασε φόβους ότι «υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης», και προειδοποίησε πως το «κούρεμα» είναι αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στην αξιολόγηση του Προσωπικού (Staff Appraisal) «αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα στην υλοποίηση του προγράμματός της, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και αυτό παρά τη σοβαρή μείωση του ΑΕΠ το 2010 και το 2011».

Ο κ. Τόμσεν υποστηρίζει ακόμα ότι η άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές αφορά τον φορολογικό τομέα. Σημειώνει ότι η μείωση των φορολογικών εσόδων, λόγω και της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας, απαιτεί σημαντικές προσπάθειες για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι μία άλλη πρόκληση. Η ύφεση και το PSI θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις τράπεζες, αλλά με βάση τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθούν και θα είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η στρατηγική αυτή κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ιδιωτική διοίκηση των τραπεζών αυτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα