Ο Ξένος Τύπος για τις κυοφορούμενες εξελίξεις στην Ελλάδα

Bloomberg και Financial Times επιχειρούν μία πολιτική εκτίμηση, στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η προεδρική εκλογή και οδηγηθεί η χώρα…

Τίτλος του άρθρου των Financial Times: «Το ελληνικό ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να λειάνει τις αιχμηρές θέσεις του». Μεταξύ

άλλων, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης και τώρα -μετά από τέσσερα χρόνια τιμωρητικής λιτότητας- μπορεί να γίνει σύντομα η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα αναθέσει τη διακυβέρνησή της σε ένα λαϊκιστικό κόμμα που υπόσχεται ριζοσπαστικές λύσεις». Όπως σημειώνει η αρθρογράφος Κέριν Χόουπ « Η προοπτική της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει εντείνει τον πανικό μεταξύ των επενδυτών. Το κλίμα αποτυπώθηκε εύγλωττα σε ένα σημείωμα αναλυτή μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, στο οποίο ανέφερε: «Όσοι βγαίνουν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα».


Η συντάκτρια, παρόλα αυτά, σημειώνει πως ο πρόσφατος πανικός των αγορών έρχεται σε αντίφαση με το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει αμβλύνει τη ρητορική του μετά τη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές και τη εδραίωση του προβαδίσματος που έχει στις δημοσκοπήσεις έναντι του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.


Από την άλλη, το άρθρο του Bloomberg έχει τίτλο: «Η Ελλάδα ξαναπαίζει το σενάριο της καταστροφολογίας, καθώς η πολιτική κλονίζει τις αγορές». Στο άρθρο επισημαίνεται πως: «η πολιτική αναστάτωση στην Ελλάδα, ο καταποντισμός των αγορών μετοχών και ομολόγων, η απειλή χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ αποτελούν ένα σενάριο που κατά έναν περίεργο τρόπο είναι αντίστοιχο με τα εφιαλτικά σενάρια του 2010 και του 2011. Έπειτα από κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση στην Αθήνα κλυδωνίζεται πάλι, προκαλώντας έναν νέο γύρο καταστροφολογικής κερδοσκοπίας. Οι επενδυτές έλαβαν υπόψη τους τα χειρότερα δυνατά σενάρια αυτή την εβδομάδα, καθώς εξέταζαν μία αλυσίδα γεγονότων, η οποία ξεκινά από ένα αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή που θα μπορούσε να φέρει τις αντιμνημονιακές δυνάμεις στην εξουσία, θέτοντας ξανά σε αμφιβολία το καθεστώς της Ελλάδας στο ευρώ».


Παρόλα αυτά, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως σήμερα η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη και ότι μπορεί να επικαλείται ιστορίες επιτυχίας μετά το 2010, όταν ήρθε αντιμέτωπη με την ελληνική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα