Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να λάβουν ρευστότητα ακόμα και χωρίς συμφωνία

Ακόμα και η ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα στήριξης με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, δεν θα έκλεινε την πόρτα στη…

Ο Νοβότνι τόνισε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επανέλθουν στον ομαλό δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν υπάρξει συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η συνηθισμένη μέθοδος άντλησης ρευστότητας ανεστάλη για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα την περασμένη εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ

έπαψε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, μεταφέροντας το βάρος της αναχρηματοδότησής τους μέσω του μηχανισμού έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA) στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Νωρίτερα σήμερα (12/2), η ΕΚΤ ενέκρινε πάντως το αίτημα της ΤτΕ να αυξηθεί το ποσό που μπορεί να διατεθεί μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες στα 65 δισ. ευρώ.

Ο Νοβότνι δεν θέλησε ωστόσο να αναφερθεί λεπτομερειακά στο τι θα συνέβαινε εάν δεν συναφθεί ως τα τέλη του μήνα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας. Ερωτηθείς ωστόσο εάν η έλλειψη συμφωνίας θα σήμαινε αυτόματα τη διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του ELA, κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες, απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση».

Σε ερώτηση σχετικά για τους όρους υπό τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα επανέρχονταν στην ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ο Νοβότνι ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «είναι καλώς ορισμένοι, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί με όλους τους εταίρους, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση».

«Νομίζω ότι εάν υπάρξει νέα συμφωνία, θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στο παλιό σύστημα, διότι το παλιό σύστημα είχε ως όρο να υπάρχει σε ισχύ ένα πρόγραμμα», συνέχισε ο Νοβότνι, ο οποίος έκανε τα σχόλια αυτά στο περιθώριο μιας εκδήλωσης οικονομικού ενδιαφέροντος στην Πράγα.

«Όλοι αναμένουμε ότι θα υπάρξει... μια λύση, δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε υποθέσεις αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο Νοβότνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα