Οι «Μωμόγεροι» της Δράμας
Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί του Νομού Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων, το οποίο προέρχεται από του Πόντιους πρόσφυγες.
Η ονομασία του εθίμου προέρχεται από τις λέξεις μίμος ή μώμος και γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών. Αυτοί, φορώντας τομάρια ζώων – λύκων, τράγων ή άλλων - ή ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά, έχουν τη μορφή γεροντικών προσώπων. Οι Μωμόγεροι, εμφανίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου των εορτών,
Η λαϊκή φαντασία έχει αφιερώσει πολλές ιστορίες σχετικές με τους Καλικάντζαρους, οι οποίοι πιστεύεται ότι κατέβαιναν από τις καμινάδες και δημιουργούσαν ζημιές στα σπίτια. Οι κάτοικοι των χωριών τους περίμεναν την περίοδο από την ημέρα των Χριστουγέννων, μέχρι την ημέρα των Θεοφανίων, όταν δηλαδή τα νερά είναι «αβάπτιστα». Η όψη τους τρομακτική, οι σκανδαλιές τους απερίγραπτες και ο μεγάλος φόβος τους η φωτιά. Θέλοντας να φοβίσουν και να διώξουν τα κακά αυτά πνεύματα, οι κάτοικοι των χωριών Μοναστηράκι και Βόλακας της Δράμας, αναπαριστούν τις ημέρες των Θεοφανίων και του Αη-Γιάννη, στις 6 και 7 Ιανουαρίου αντίστοιχα, το έθιμο των αράπηδων.
Οι αράπηδες είναι πρόσωπα που έχουν βάψει τα χέρια και το πρόσωπό τους με στάχτη, ενώ στην πλάτη τους φέρουν καμπούρα από άχυρα. Στη μέση φορούν μια ζώνη με κουδούνια και κρατούν ξύλινο μπαστούνι. Με το σώμα σκυφτό και κάνοντας πλάγιες κινήσεις στηριζόμενοι στο μπαστούνι τους, κινούνται αυτοσχεδιαστικά και δημιουργούν δυνατό ήχο με τα κουδούνια τους, διώχνοντας έτσι τους καλικάντζαρους και μαζί τους και την κακοτυχία. Στο Βώλακα, στις 8 Ιανουαρίου, γίνεται αναπαράσταση τοπικού γάμου. Την ίδια μέρα βγαίνουν και οι «αρκούδες», άντρες μεταμφιεσμένοι με ολόκληρες προβιές.
Ας σημειωθεί ότι στο ίδιο χωριό η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη «μαμμή», την οποία επισκέπτονται οι μητέρες με διάφορα δώρα. Πρόκειται για έθιμο που διασώζει στοιχεία από ανάλογες τελετές της αρχαιότητας με έντονο γονιμικό χαρακτήρα. Στην Πετρούσα οι μεταμφιέσεις γίνονται την επόμενη και τη μεθεπόμενη των Θεοφανείων, 7 και 8 Ιανουαρίου, με κύριο στοιχείο τον εορτασμό, πομπική περιφορά με λύρες και νταχαρέδες μιας καμήλας, εικονικής σήμερα, πραγματικής παλαιότερα. Τη δεύτερη μέρα γίνεται και εδώ παράσταση γάμου, προσφέροντας κέφι και χαρά. Η αναπαράσταση γάμου αποτελεί συνηθισμένο θέμα και αγαπημένο θέαμα στα λαϊκά δρώμενα. Πριν όμως πάρει το σημερινό χαρούμενο χαρακτήρα, η εικονική τελετή γάμου αποτελούσε μαγική πράξη, που απέβλεπε στην πρόκληση γονιμικής δύναμης για την καρποφορία των χωραφιών και την αύξηση των κοπαδιών.
Στις σύγχρονες αναπαραστάσεις κυριαρχεί το εύθυμο στοιχείο, ενώ ακολουθείται γενικά η γαμήλια εθιμολογία σε όλες τις φάσεις: ξύρισμα γαμπρού, ντύσιμο νύφης, που συνήθως την υποδύεται άντρας, νυφόπαρμα, αποχαιρετισμός των οικείων της, μεταφορά της προίκας, γαμήλια πομπή με επικεφαλής τα μουσικά όργανα, στέψη, χαιρετισμός των νεονύμφων με προσφορά χαρτονομισμάτων που καρφιτσώνονται στο στήθος τους, γαμήλιο γλέντι.
Αρχή κάλαντα κι αρχή του χρόνου,
Πάντα κάλαντα, πάντα του χρόνου.
Οι κάτοικοι του Νομού Δράμας σέβονται την παράδοσή τους, η οποία έχει βαθιές ρίζες από την αρχαιότητα ακόμη. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ζωντάνια των εθίμων και η αμεσότητά τους, δημιουργώντας αισθήματα έκστασης και υποβολής. Σ’ αυτές τις θεαματικές παραδοσιακές γιορτές, είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι επισκέπτες του Νομού, για να βιώσουν από κοντά τον έντονο διονυσιασμό, το κέφι, τη χαρά και το γλέντι που αναδύονται από τα δρώμενα και να δοκιμάσουν άφθονο δραμινό κρασί και τοπικά εδέσματα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- “Έφυγε” η Γιάννα Λοϊζίδου - Καλό ταξίδι Γιάννα…
- Η αξιοπρέπεια των ανέργων τσαλαπατάται στον ΟΑΕΔ Καλλιθέας!
- Θρήνος στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 27χρονος από σύγκρουση ΙΧ με άλογο
- «Πούλησα το αυτοκίνητό μου γιατί ντρεπόμουν»
- «Έκανα αυτό που μου αρέσει καλύτερα, να σκοτώνω ανθρώπους»
- Ξυλοδαρμός γιατρού σε νοσοκομείο που εφημέρευε
- Ειδικό βραβείο: H πιο άτυχη εμφάνιση της χρονιάς!
- Φωτιά στο σύστημα από τη λίστα Λαγκάρντ
- Αστυνομικός σκότωσε σύμβουλο μέσα στο αρχηγείο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Ειδικό βραβείο: H πιο άτυχη εμφάνιση της χρονιάς!
- Το «σπόρδισμα» των φύλλων στη Θάσο
- «Οι ποδοσφαιριστές κάνουν... ζωάρα»
- Οι «Μωμόγεροι» της Δράμας
- Ο Roy Ayers, ο νονός της new soul στο Gazarte
- Νηστεία μέχρι... λιποθυμίας – Τρέχει και δεν φτάνει το ΕΚΑΒ
- Τα «κουλίντι» της Καστοριάς
- Gary Moore: Live tribute στο Κύτταρο
- Γιατί τα ζευγάρια τσακώνονται τα Χριστούγεννα;
- Τα καλύτερα γκολ του 2012 (video)
- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Οι «Μωμόγεροι» της Δράμας
- Το «σπόρδισμα» των φύλλων στη Θάσο
- Τα καλύτερα γκολ του 2012 (video)
- Τα «κουλίντι» της Καστοριάς
- Ευρωλίγκα: Το σόου τώρα αρχίζει! (photos)
- Ειδικό βραβείο: H πιο άτυχη εμφάνιση της χρονιάς!
- 8 λόγοι που γκρινιάζει μια γυναίκα στον άνδρα
- «Οι ποδοσφαιριστές κάνουν... ζωάρα»
- Ένα γατάκι και ένας σκύλος μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα
- Γιατί τα ζευγάρια τσακώνονται τα Χριστούγεννα;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παπαϊωάννου: Η συνταγή εξόδου από την κρίση
- Γιατί διάλεξε αυτή και όχι εμένα
- Διατηρητέο μνημείο η οικία Καλλισπέρη στη γειτονιά της Ακρόπολης
- "Τα δέκα του 2012"
- Θεατρικές προτάσεις για τις γιορτές
- Συρία: Μακελειό με 60 νεκρούς αμάχους
- Ερντογάν κατά "οίκων αξιολόγησης" για την "αναβάθμιση" της Ελλάδας
- Αίγυπτος: Κέρδισε το "ναι" στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα
- Το 68% των Κροατών δεν θα μπορέσει να κάνει αποταμίευση
- Ποινικές διώξεις για υπόθεση υπεξαίρεσης στον ΕΟΤ