Οι πίθηκοι περνούν κρίση μέσης ηλικίας

Μπορεί οι ώριμοι πίθηκοι να μην αγοράζουν πανάκριβα σπορ αυτοκίνητα, ούτε να τρέχουν σε πλαστικούς για μπότοξ, ωστόσο μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι και εκείνοι περνούν κρίση μέσης ηλικίας.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των επιστημόνων αξιολόγησε την ευεξία και την ευτυχία μεγάλων πιθήκων σε αιχμαλωσία και διαπίστωσε ότι κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, όταν βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, εμφανίζει κάμψη στη μέση ηλικία και εμφανίζει νέα άνοδο όταν τα ζώα γερνούν -

μπορεί δηλαδή να απεικονιστεί με μια «καμπύλη σε σχήμα U», όπως η ευτυχία στους ανθρώπους.

Ο πρώτος που μίλησε για «κρίση μέσης ηλικίας» ήταν ο Καναδός ψυχαναλυτής Έλιοτ Ζακ, το 1965. Με τον όρο αυτό περιγράφει την περίοδο, κατά την οποία ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι θα πεθάνει, αναγνωρίζει ότι βρίσκεται στα μισά της ζωής του και βιάζεται να κάνει ριζικές αλλαγές σε βασικές πτυχές της καθημερινότητάς του.

Καθώς το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε από προγόνους των σύγχρονων πιθήκων, οι επιστήμονες - ψυχολόγοι, οικονομολόγοι και ειδικοί στα πρωτεύοντα θηλαστικά- θέλησαν να δουν εάν οι πίθηκοι παρουσιάζουν κι εκείνοι αντίστοιχες μεταβολές στα συναισθήματά τους.

Κάλεσαν φύλακες ζωολογικών κήπων, οι οποίοι είχαν στενή σχέση με τους πιθήκους τους, να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις για να δουν εάν τα ζώα ήταν χαρούμενα ή λυπημένα, εάν τους άρεσε να κοινωνικοποιούνται και εάν πετύχαιναν τους «προσωπικούς στόχους» τους, π.χ. εάν σκαρφάλωναν σε σχοινιά, εάν επιβραβεύονταν με φρούτα κ.λπ.

Μία από τις καθοριστικές ερωτήσεις ωστόσο αφορούσε τον ίδιο το φύλακα: «Πόσο θα σας ευχαριστούσε να αλλάζατε ρόλους με τους πιθήκους για μία εβδομάδα;» Με βάση τις απαντήσεις, σε συνδυασμό με τις ηλικίες των πιθήκων, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η ευτυχία των αρσενικών και θηλυκών χιμπατζήδων παρουσιάζει «καμπύλη σε σχήμα U», παρά τις διαφορές στους κοινωνικούς τους ρόλους - συνεπώς το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο.

Keywords
Τυχαία Θέματα