Οι πρωτοπόρες γυναίκες του διαστήματος

Στις 16 Ιουνίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ημέρα που πέταξε στο διάστημα η πρώτη γυναίκα, η Βαλεντίνα Τερεσκόβα. Τα πρώτα βήματα, τα ρεκόρ και οι ανακαλύψεις έγιναν από σοβιετικές και ρωσίδες κοσμοναύτριες.

Από την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία στο διάστημα μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια έχουν σταλεί τρεις γυναίκες: η Βαλεντίνα Τερεσκόβα το 1963, δεκαεννέα χρόνια αργότερα η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια και

μετά από άλλα 12 χρόνια η Γιλένα Κοντακόβα. Η πτήση κάθε μίας από αυτές ήταν άλμα, ανακάλυψη και άθλος, δήλωσε σε συνέντευξη του στη «Φωνή της Ρωσίας» το μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Διαστήματος «Κ. Ε. Τσιλκόβσκι» Ίγκορ Μαρίνιν:

Η πρώτη πτήση της Βαλεντίνας Τερεσκόβα ήταν ένα πείραμα, για το πώς θα συμπεριφερθεί ο γυναικείος οργανισμός σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, και για το να μπορεί η γυναίκα το ίδιο με τον άνδρα να πιλοτάρει ένα διαστημόπλοιο και να πραγματοποιήσει κάποιες ασκήσεις. Το πείραμα έδειξε πως η διαστημική πτήση είναι μια βαριά αντρική δουλειά. Και πως είναι πολύ δύσκολα για τις γυναίκες υπ’ αυτές τις συνθήκες. Το 1980 η προετοιμασία απέδειξε πως το διάστημα, 20 χρόνια μετά την πτήση του Γκαγκάριν, παραμένει μια βαριά αντρική δουλειά. Γι’ αυτό και δεν μπορεί η οποιαδήποτε γυναίκα να κριθεί κατάλληλη για τις διαστημικές πτήσεις. Κατάλληλη βρέθηκε μόνο μία Σβετλάντα Σαβίτσκαγια. Αυτή πραγματοποίησε τη πτήση, ξεπερνώντας την Αμερικανίδα Σάλυ Ράιτ, η οποία είχε πετάξει ήδη με το SpaceShuttle. Στη δεύτερη πτήση έγινε η πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο. Ήταν άλλη μια πτήση ρεκόρ.

Η επόμενη κοσμοναύτρια, η Γιλένα Κοντακόβα, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση μακράς διάρκειας.

Στις δεκαετίες του 1960 και του 1980 υπήρχαν σχέδια για μαζική γυναικεία συμμετοχή στο διαστημικό πρόγραμμα. Στο «Ζβέζντι» - το κέντρο εκπαίδευσης των κοσμοναυτών – ζούσαν, εργάζονταν και προπονούνταν ολόκληρες γυναικείες ομάδες. Αρχικά τα κριτήρια επιλογής ήταν αυστηρά. Η ηλικία μέχρι 30 ετών, το ύψος μέχρι 1 μέτρο και 70 εκατοστά, το βάρος μέχρι 70 κιλά, και υποχρεωτικά πιστοποιημένη ικανότητα πτώσης με αλεξίπτωτο. Μετά την εισδοχή στην ομάδα ακολουθούσαν πολλοί μήνες σκληρής προετοιμασίας. Στη συνέχεια τα κριτήρια επιλογής χαλάρωσαν. Το σημαντικό ήταν η υποψήφια να είναι υγιής και χρήσιμη κατά την πτήση σε τροχιά: να είναι γιατρός ή μηχανικός. Τα κίνητρα όμως παρέμεναν όπως και πριν: ο ρομαντισμός και η έλξη για πρώτες ανακαλύψεις.

Η επόμενη ρωσίδα κοσμοναύτρια μπορεί να είναι η Γιλένα Σερόβα. Η πτήση της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ορίστηκε να γίνει την άνοιξη του 2014. Ετοιμάζεται για αυτή εδώ και 7 χρόνια. Ο σύζυγος της Γιλένας είναι επίσης κοσμοναύτης. Ελπίζουν ότι κάποτε θα βρεθούν σε τροχιά μαζί. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την κατάκτηση άλλων πλανητών – σε πτήσεις μακράς διάρκειας, το πιο πιθανόν είναι να αποστέλλονται ολόκληρες οικογένειες.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα